Izaberite stranicu
Архимандрит Јефрем Дабановић, молитвено је прославио свог небеског покровитеља Светог пустињака и испосника Јефрема Сирина у недељу, 10. фебруара. Сабрало се у Стањевиће народа Божјег и дјеце око 200 душа.

Уочи празника архимандрит Данило, старешина Манастира Светог Саве на Голији служио је бденије, а игуман је пјевао тропар и похвалне пјесме свом небеском покровитељу.

Свету литургију су уз игумана Јефрема служили архимандрит Данило, игуман Макарије, старешина манастира Савина, протојереји: Борис Радовић, архијерејски намјесник из Будве, Владан Пантелић из Херцег Новог и Жељко Ћалић из Даниловграда. Бесједио је игуман Макарије савински. Појао је Хор Светог апостола Марка из Подгорице и сестре монахиње из манастира Дуљево.

За славском трпезом игумана су поздравили и уручили поклоне г. Ђорђе Вујовић у име Општине Будва (књига), свештеник Александар Лукић из Београда у име пријатеља из престонице (напрсни крст од сребра), свештеник Жељко Ћалић у име родбине и пријатеља из Подгорице и околине (дуборезбарени, сребром оковани ручни крст), госпођа Маријана Дабетић у име пријатеља из Будве и околине (напрсни крст) и ђакон проф.Душан Биговић у име другова из прве генерације Цетињске богословије (Мирослављево Јеванђеље – репринт).

Манастирска звона и плотуни из топа на кули одјекивали су цијелога дана подловћенским висовима и објављивали радост празника, али највећу радост су донијела и исказала дјеца својим анђелским гласовима и чистоћом срца.

П. Кондић

Pin It on Pinterest

Share This