Izaberite stranicu

Завршени и предвиђени радови у 2019. години у Спомен-храму Светог Саве на Врачару

Благодарећи Његовој светости Патријарху српском г. Иринеју, Светом архијерејском синоду Српске правослвне цркве, настојатељу Спомен-храма Светог Саве Епископу ремезијанском и викару Патријарха српског г. Стефану, главном инжењеру извођења радова дипл. инж. г. Николи Обрадовићу, сви члановима Комисије за изградњу Храма, доброј вољи државих органа Републике Србије, неизмерној материјалној и финансијској помоћи Руске Федерације, академику Николају Мухину, уметницима, украситељима, радницима и свим приложницима заветног храма српског народа на Врачару – радови на завршетку унутрашњег украшавања напредују сјајном темпом.

Креатор и главни творац импресивног мозаика је чувени руски уметник Никлај Мухин, који води тим својих сарадника. После постављања мозаичке композиције 2018. године у подкуполном делу храма површине 1240 м2 наставило се са истом динамиком извођења радова. Тако је од половине 2018. године до данашњег дана уграђено преко 1.000 м2 мозаика у олтарском делу. Поред композиције Христа Пантократора – у пречнику руку од 16 м2 – у потпуности је украшена велика и мала конхе.

Подкружни сводови су украшени приказивањем Серафима и Херувима, као и композиција са Светим архангелом Михаилом и Пресветом Богородицом. Такође, на луковима подкружних сводова велике и мале конхи, намонтирани су текстови молитви, што заокружује све предходно описане површине. Преостале површине које ће се украшавати техником мозаика чине преко 12.000 м2 и план је да се до краја ове године заврши већи део тих површина.

Већ у следећој испоруци мозаика, која се очекује почетком марта 2019. године предвиђене су композиције на пандатифима и стубовима и орнаментика на подкуполном прстену. У току је израда конструкције иконостаса, као и његово уметничко украшавање каменом.

Комисија коју је одредио Свети архијерејски синод Српске православне цркве, на чијем челу је  Његова светост Патријарх српског г. Иринеј, редовно се састаје и обилази радове на пројекту завршетка храма. Тренутно, главни инжењер на извођењу радова у храму је дипл. инж. Никола Обрадовић.

Извор: Храм Светог Саве

Pin It on Pinterest

Share This