Izaberite stranicu

Свети Синод Бугарске Православне Цркве затражио је комплетно поновно писање Владине Националне стратегије за дете за период 2019-2030, тражећи забрану прекида трудноће, а да Катихизис буде обавезан предмет у школама без сексуалног образовања.

Стратегија која се наслања на верзију из 2008-2018, објављена је ради јавне расправе на Владином сајту strategy.bg  у јануару, а дискусија се затвара 8. фебруара 2019. године.

Црква истиче да би забрана прекида трудноће омогућила да „наше друштво и посебно бугарска деца добију нову шансу за пуно постојање и благословен напредак, а наше друштво – прилику да се превлада демографска криза“.

Бугарска Православна Црква је такође затражила да религија буде обавезан предмет у школама. Црква напомиње да квалитет образовања пружен свој деци не би био потпун без обавезног верског образовања, с могућношћу да се одлуче „између неколико вера, у зависности на погледе и религију породице и детета“.

Црква се супротставља идеји сексуалног образовања у школама, инсистирајући на томе да се „младе генерације образују о вредностима искрене љубави, а не о сексуалности која је извучена из контекста љубави“.

Бугарска Православна Црква је највећа верска заједница у Бугарској, са близу 60 процената Бугара који су се на недавном попису из 2011. године изјаснили као припадници ове Цркве.

Извор: Basilica.ro (са српског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This