Izaberite stranicu

На дан када наша Света црква молитвено прославља преподобне Јефрема и Исака Сирина, у 37. недјељу по Духовима, 10.фебруара 2019. љета Господњег, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом литургијом у Цркви Свете Тројице началствовао је јеромнах Јеротеј, а саслуживали су му јеромонах Владимир, јереј Стефан Миловановић из Будимљанско-никшићке епархије и јерођакон Зосима, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Током Литургије прочитано је зачало из Светог јеванђеља о Захеју, а прије причешћивања вјерних, сабранимa је бесједио о. Стефан.

Подсјетио је да је Захеј био царник који је живио грешним животом и само у једном тренутку рекао Господу да је спреман да све остави због Њега, што је био преображај у његовој души и примио је Господа свим својим животом у своје срце.

 – Добро знамо да је данас изузетно тешко оставити било шта да би се окренули Господу. И каменчић да носимо у џепу пет дана, тешко нам је да се одрекнемо њега. А не ако стекнемо велико имање, добар ауто, много новца на рачуну, неко материјално изобиље и прођемо поред некога ко нема ништа од тога. Само прођемо, као повјетарац и не примијетимо га. Прођемо у својој себичности, свом хедонизму, својој самозаљубљености несвјесни колико нисмо у праву – казао је о. Стефан.

Ми данас често, као и народ који осудио Господа што је ушао у дом Захејев, осуђујемо једни друге.

 – Данас има оних који се кају због разних дјела и када дођу Господу, ми умјесто да их прихватимо, да ми будемо ти који ће учествовати у спасењу њихове душе, па нам је то често изговор да не идемо у цркву. Често кажемо зашто ја да идем у цркву и да се молим, када видим ко све иде у цркву. Други кажу ја постим Велики петак и Бадњи дан, вјерујем у Бога, идем под Острог, али не могу да се причешћујем кад видим ко се све причешћује. Сви дакле говоре да вјерују у Бога, али нико неће у заједницу с Њим – рекао је о. Стефан и додао да се Царство небеско задобија када цијенимо оно што нам је Господ дао, волимо своје ближње и трудимо се да друге приведемо Богу.

Опет знамо, казао је о. Стефан, да су све свјетске институције огрјеховљене.

 – У болници свашта раде, у полицији исто тако, у ватрогасној служби, у просвјети, у култури. Али нико од нас неће да каже да неће код љекара, када види ко све иде код љекара. Нико неће да каже дошли су да ме опљачкају, али нећу да зовем полицију када видим ко све зове полицију или ко све ради у полицији. Када је у питању наше материјално, наша личност, наш его, ми смо све у стању да учинимо. Али када је у питању наш брат, правимо се да не видимо и не чујемо његове немоћи – казао је о. Стефан и додао да ће то што ћемо помоћи нашем ближњем бити нама вредније него њему.

Бесједа о. Стефана Миловановића

Сабрани, међу којима је било много дјеце, причестили су се Светим Христовим тајнама.

Заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Извор: Манстир Острог

Видео: Острог Тв Студио

 

 

Pin It on Pinterest

Share This