Izaberite stranicu

„Теологија у јавној сфери“ отварање и прва панел дискусија

У организацији Центра за философију и теологију из Требиња, у сали Културног центра у Требињу 7. фебруара 2019, отворен је шести годишњи скуп Теологија у јавној сфери. У наставку одржана је прва панел-дискусија на тему Црква и просветитељство: шта (ни)смо научили од Доситеја. Разговор, у коме су учествовали проф. др Никола Грдинић (Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду), проф. др Ненад Ристовић (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) и проф. др Владимир Симић (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) имао је за циљ да размотри идеју водиљу Доситејевог просветитељског дјеловања и начин на који је она прихваћена у Цркви, тада и данас. Модератор ове панел дискусије био је Благоје Пантелић.

„Теологија у јавној сфери“ друга панел дискусија

Првог дана симпосиона, од 17.30 часова, одржана је друга расправа на тему Теологија – истина – помирење: појам мира у светим списима, у којој су учествовали декани теолошких факултета у БиХ: проф. др Дарко Томашевић (Католички богословни факултет, Универзитет у Сарајеву), проф. др Владислав Топаловић (Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“, Универзитет у Источном Сарајеву) и проф. др Зухдија Хасановић (Факултет исламских наука, Универзитет у Сарајеву). Модератор ове панел дискусије био је доц. др Марко Вилотић.

Други дан скупа „Теологија у јавној сфери“

Јединствена манифестација „Теологија у јавној сфери” у свом другом дану, шесте године свог одржавања, манифестовала се кроз три кратка предавања, презентацију, разговор о књизи и панел дискусију.
На почетку радног дијела дана одржана су три краћа предавања, по узору на чувене TED talks, која су привукла пажњу већ својим насловима, одржавајући је до самог краја говора сва три предавача. На тему „Утицај информационих технологија на процес образовања омладине и научног стваралаштва” говорио је проф. др Жељко Ђуровић. „Држава – могући концепти”, тема је којом се бавио проф. др Миодраг Зец. Теолог Благоје Пантелић говорио је на тему „Црква, медији, критика – Шта је Теологија.нет”, пружајући присутнима и широј црквеној али и јавности уопште ретку прилику да чују оштру критику црквених медија и то изнесену, уствари, као самокритику.

 

Непосредно након поменутих краћих предавања, такође у Културном центру Требиње, услиједила је презентација Идејног рјешења спомен села у Мркоњићима, којој су присуствовали премијер и други представници Владе Републике Српске, као и представници Града Требиња.

У амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент, средином овог другог дана Симпосиона приређен је разговор о књизи проф. др Предрага Драгутиновића „Interpretation of Scripture in the Orthodox Church: Engaging. Contextual Hermeneutics in Orthodox Biblical Studies”, који је са аутором водио доц. др Андреј Јефтић, а током које су присутни могли да уживају у једном врло садржајном дијалогу.

Трећа по реду, на овогодишњем Скупу, а једина панел дискусија током његовог другог дана имала је за наслов „Мит, нација, црква, држава”, током које су своја становишта износили доц. др Душан Крцуновић, проф. др Богољуб Шијаковић и проф. др Срђан Шљукић уз модерацију Вукомана Миленковића.

Трећи дан скупа „Теологија у јавној сфери“

Трећег и посљедњег радног дана скупа „Теологија у јавној сфери”, према плану манифестације, одржана је посљедња панел дискусија, разговор о књизи, а приређено је и главно предавање.
У панел дискусији, која је одржана у Културном центру Требиње, под насловом „Богатство и сиромаштво у свијету екстремних неједнакости”, уз вођење мср Андрее Јовановић, учествовали су: доц. др Ненад Божовић, доц. др Владан Ивановић и мср Зоран Ћирјаковић.

Нешто касније, истог дана, у Музеју Херцеговине Требиње уприличен је разговор о књизи доц. др Растка Јовића „Динамика хришћанског идентитета”.

Главно предавање овогодишњег Скупа одржао је проф. др Лучијан Турческу, излажући своја разматрања на тему „Религија и Европа након пада Гвоздене завјесе.”

Непосредно након поменутог предавања затварајући радни дио Шестог годишњег скупа, присутнима се обратио Епископ диселдорфски и њемачки Григорије, а након њега, у име организатора, и директор Центра за философију и теологију Требиње, протопрезвитер ставрофор Владан Перишић.

 

Архијерејска Литургија у Саборном храму у Требињу

У недељу, 10. фебруара, у Храму Светог Преображења Господњег у Требињу служена је Света архијерејска литургија.

Началствовao је Његово преосвештенство Епископ диселдорфски и све Немачке г.  Григорије уз саслужење Преосвећеног Епископа захумско-херцеговачког г. Димитрија, свештенства, верног народа и гостију из других епархија.

После читања Јеванђеља беседом се обратио владика Григорије: -Данашње Јеванђеље нам саопштава да за све нас који личимо на Закхеја има наде на спасење.

У вечерњим сатима у Саборном храму одржан је концерт хорова „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ и „Света Анастасија Српска“.

Служењем Литургије и концертом хорова успешно  је завршен шести годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ чији је покровитељ Епархија захумско-херцеговачка.

 

Извор: Епархија захумско- херцеговачка

 

Pin It on Pinterest

Share This