Izaberite stranicu

Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Великомученика и побједоносца Георгија у Призрену, на недељу Закхејеву – у сусрет Светој четрдесетници, служио је Његово преосвештенство Епископ западноамерички г. Максим.

Преосвећеном владици саслуживали су архимандрит Михајло, игуман манастира Свети Архангели, призренски свештеници: отац Слободан и о. Ђорђе, професори – свештенослужитељи Призренске богословије: о. Андреј, о. Исидор, о. Милан и ђакон о. Немања, као и о. Миајло Бацковић из Митрополије црногорско-приморске који је на Косово и Метохију дошао са педесетак поклоника из Боке.

За пјевницом су појали призренски богослови а у цркви се окупило стотинак вјерника из Призрена, Ораховца, Новака, Грачанице….

Владика Максим је по прочитаном јеванђељском зачалу казао да изашавши из својих приватних и личних живота, доживљавамо да нас Господ призива, јер и он проходи и пролази кроз Свету литургију доносећи нам управо оно што је Закхеј доживио у сусрету са Господом.

Светом путиру је приступио велики број дјеце и окупљених, а на крају Литургије је владика Максим у кратком слову поздравио поклонике из Црне Горе, али и све оне којима су КиМ у срцу.

Послије Литургије вјерници су са владиком и домаћинима свратили на послужење у Призренску богословију, а поклоници из Црне Горе наставили своје ходочашће Метохијом до манастира Зочишта, Дечана и Пећке Патријаршије.

Иначе поклоници из Црне Горе, предвођени оцем Миајлом Бацковићем, у данима после увођења такси од стране Приштине на робу из Црне Горе, организовали су велику хуманитарну акцију у којој су прикупили и допремили седам шлепера помоћи на Косово и Метохију. Шест камиона је допремљено у Грачаницу за потребе народних кухиња, а један у манастир Дечане, одакле је храна расподијељена угроженом становништву у Метохији. О акцији прикупљања помоћи, али и о овом ходочашћу на КИМ у манастиру Свети Врачи у Зочишту са оцем Миајлом Бацковићем разговарала је професор и новинар Оливера Радић из Ораховца, којој благодаримо на овом извјештају.

https://svetigora.com/vladika-maksim-bogosluzio-u-prizrenu/

https://svetigora.com/poklonici-iz-boke-u-posjeti-svetinjama-kosova-i-metohije/

Епископ Максим посјетио Сушицу код Грачанице и уручио помоћ

Епархија западно-америчка и њен Епископ Максим Васиљевић већ годинама помажу дјецу и вишечлане угрожене српске породице на Косову и Метохији. Тако су овом приликом сва дјеца у Сушици код Грачанице, седам породица из села Рудице код Клине и малишани из Призрена и околине, добили новчану помоћ из Америке.

Помоћ за седам повратничких породица из Рудице код Клине у име владике, уручила је монахиња др Ирина Петровић.

„Сјећање и подршка је нешто што нама највише значи. Ми, већином, живимо од пољопривреде, обрађујемо земљу. Своји смо на своме. Хвала свима који тамо мисле на нас“, рекао је Дејан Дашић из Рудице.

Новчана помоћ Епархије западно-америчке стигла је и за осамдесет шесторо дјеце до четрнаест година која живе у Сушици код Грачанице.

Дјеца и мештани дочекали су Епископа Максима у дворишту новооснованог Манастира Светог Димитрија у овом селу.

„Сигуран сам да ће им овај сусрет много значити, јер су дјеца причала са владиком као да је њихов рођак, а обећао је да ће поново доћи“, рекао је професор Бобан Јевтић из Сушице.

Помоћ из Америке добило је око 110. дјеце, седам породица из Рудице, а народним кухињама које води Хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ уручено је 2.500 евра.

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This