Izaberite stranicu

Влада Републике Српске и у наредном периоду подржаваће све активности Епархије захумско-херцеговачке и приморске, првенствено завршетак Саборног храма у Мостару и изградњу духовног центра у селу Мркоњићи у Поповом пољу, саопштио је премијер Републике Српске Радован Вишковић након разговора са Преосвећеним владиком захумско-херцеговачким и приморским г. Димитријем у  Епархијском дому у Требињу, преноси РТРС.

Његово преосвештенство владика Димитрије изразио је захвалност премијеру Вишковићу, наводећи да је Влада Републике Српске увијек имала разумијевања за све потребе Епархије на чијем је челу.

– На нама је да радимо са људима, првенствено са младим људима, који су наш главни ресурс, да они буду образовани, културни, да имају и вјеру, али да развијају и интелектулне способности – рекао је владика Димитрије: Ппоручио да ће сви пројекти у Епархији имати смисла само ако буде имао ко да се у њима моли Богу, као што ће школе имати смисла ако у њима има ко да учи и додао:  – То су пројекти за наше будуће генерације.

Вишковић је раније, након представљања идејног рјешења духовног центра у селу Мркоњићи, истакао је да ће Влада Српске учинити све што је у њеној могућности да у предвиђеном року буде изграђен комплекс духовног центра у селу Мркоњићи у Поповом пољу.

Начелник Одјељења за просторно уређење града Требиња Марко Рикало истакао је да је у средњорочном плану капиталних инвестиција предвиђено да овај пројекат у потпуности буде завршен до 2022. године.

Грађевински инжењер Владимир Самарџић из фирме „Контура“, која је аутор идејног рјешења, рекао је да пројекат испуњава примарне циљеве као што су свакодневно богослужење, мисионарски рад, пријем ходочасника, прослављање празника. Истакао је да се у пројекту може издвојити неколико значајних објеката:

– То су комплекс објеката који ће се градити уз Цркву Светог Василија, видиковац који се налази изнад цркве, парохијски дом који, палионица за свијеће, пјешачке стазе и паркинг простор.

Представљање идејног рјешења духовног центра у Мркоњићима организовано је у оквиру Шестог научног скупа „Теологија у јавној сфери“.

Извор: РТРС

 

 

Pin It on Pinterest

Share This