Izaberite stranicu

У Библиотеци града Београда данас је почела реализација пројекта „Караван културе говора“ који је саставни део акције „Негујмо српски језик“.

У оквиру поменутог пројекта биће организоване радионице са младима у оквиру којих ће тим стручњака кроз практичне вежбе упутити децу како сами да наставе да раде на развијању своје културе говора.

Поред радионица, предвиђене су и трибине чији је циљ да пробуде свест код најшире популације о неопходности неговања лепог изражавања, а један од учесника биће хуманитарац Арно Гујон, који је доказао да се радом и уз много труда може достићи висок ниво културе изражајности, чак и када се говори на страном језику.

Гујон је рекао да му је учешће у акцији „Негујмо српски језик“ највећа награда за труд који је уложио у учење српског језика, подсетивши да пре 10 година није знао ниједну реч, а мотив да учи српски језик била му је жеља да разуме српски народ у целини.

„Желео сам да разумем страхове, проблеме људи на Косову и Метохији, све баке, деке и децу, и да о томе сведочим у Француској. Учећи српски језик, открио сам душу српског народа и више сам сазнао о српском народу учећи језик и слушајући људе овде него из свих књига које сам прочитао“, рекао је Гујон.

Он је додао да ће у оквиру „Каравана културе говора“ говорити о милозвучности и ширини српског језика и то ће спојити са љубављу према изговореној речи и указаће на важност неговања српског језика, јер, како каже, култура говора је један од предуслова за успешан живот појединца и целог друштва.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је 2014. године са позиције градског секретара за културу иницирао акцију „Негујмо српски језик“, рекао је данас, на конференцији за новинаре у Библиотеци града Београда, да су задовољни резултатима и да ће са још већим ентузијазмом наставити да раде на неговању српског језика, писмености и културе изражавања.

Он је констатовао да се услед друштвених околности говор мења, круни, ломи и да смо сведоци чињенице да се људи изражавају све једноставније, уз све чешћу употребу поштапалица, нагласивши да је задатак свих култура и цивилизација да се супротстављају лошим навикама.

Министар је рекао да је свака акција која иде ка томе да побољша културу говора одлична, јер се суочавамо са њеном девастацијом.

Вукосављевић је поменуо да је у Америци почетком тридесетих година 20. века спроведено истраживање на великом узорку које је показало да је просечан човек око 90 посто појмова добијао из примарног извора (породица, школа, црква), да би исто истраживање спроведено почетком 21. века показало да близу 90 посто појмова човек добија из медија.

„Караван културе говора“ креће из Београда, где ће данас и сутра бити организоване радионице и трибине, а пут наставља ка Новом Саду 13. и 14. фебруара и следи Крагујевац 21. и 22. фебруара.

Слободан Роксандић, један од оснивача Удружења за развој и унапређење културе говора „Изражајност“, које уз подршку Министарства културе и информисања организује „Караван културе говора“, каже да им је намера да „караван“ посети у наредном периоду што већи број градова широм Србије и, нада се, Републике Српске.

Акцију „Негујмо српски језик“ започео је Секретаријат за културу града Београда у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду и Библиотеком града Београда, а њена директорка Јасмина Нинков каже да влада велико интересовање за пројекат „Караван културе говора“ и да су је звале колеге из библиотека широм Србије са жељом да та акција буде реализована и код њих.

Извор: РТВ Војводина

Pin It on Pinterest

Share This