Izaberite stranicu

Председавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф изјавио је да је циљ ове комисије – истина о Сребреници, која је само једна, те да је морална обавеза комисије да буде лојална чињеницама, истини и жртвама.

„Наш циљ је истина и само је једна истина, не постоје две истине о Сребреници. Уложићемо све напоре да пронађемо ту једну истину“, истакао је Грајф, који је главни истраживач израелског Института за Холокауст „Шем Олам“.

У првом интервјуу након избора за председавајућег Комисије за Сребреницу, Грајф је изразио очекивање да ће истраживање о Сребреници бити толико професионално, озбиљно и искрено да ће га нормални људи прихватити.

„Они други никада ништа неће прихватити, јер живе у потпуно другом свету, али то нас не сме омести“, рекао је за РТРС Грајф, којег је Влада Републике Српске именовала за председавајућег Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995.

Грајф подсећа да је свака комисија за истраживање, а кроз историју их је било на хиљаде, обавезна да буде лојална историјској истини и чињеницама.

„Ја сам историчар, за мене су чињенице најважније и да буду објективне, ако постоји тако нешто. Морамо бити лојални чињеницама, истини и морамо бити лојални жртвама. То је најважнија ствар и то је морална обавеза“, поручио је Грајф.

На питање како коментарише чињеницу да сада постоји слика о Сребреници као „једностраном геноциду“, Грајф је одговорио да не мисли тако и да то доживљава као занимљив изазов, јер у супротном не би пристао да буде у Комисији.

Он је додао да воли изазове и да мења устаљена мишљења, наводећи као пример када је 1986. године почео истраживање о Јеврејима у сондеркомандо јединицама које су одводиле заробљенике у гасне коморе.

„У то време слика о тим несрећним јеврејским заробљеницима била је ужасна. Називани су убицама, колаборационистима. То је било погрешно и рекао сам себи да ћу то да променим. Веровали или не, после моје прве и касније друге књиге, више не можете чути да су убице и колаборационисти“, истиче Грајф.

Према његовим речима, цели свет је прихватио његово мишљење да су они најнесрећнији од свих заробљеника.

Упитан да прокоментарише то што неко из Сарајева упоређује Сребреницу са Холокаустом, па чак изједначава, Грајф је рекао да га то много љути.

„Холокауст – злочин Немачке над Јеврејима, не може се поредити ни са чим јер је резултирао нестанком чак седам милиона Јевреја. Према поседњим истраживањима, не може да се упореди ни са једним другим злочином на планети“, каже Грајф.

Грајф истиче да су злочини у Аушвицу и Јасеновцу геноцид, а када је реч о Сребреници, треба сачекати да Комисија истражи овај случај.

„Морам да истражим, да видим сву документацију, фотографије и доказе, да разговарам са људима. То је дуг процес“, напомиње Грајф.

Говорећи о разлици између Аушвица и Јасеновца, он је истакао да је врло јасна разлика – да су и Немци и усташе били окрутни, али су Немци преферирали стерилна смакнућа „да не прљају руке“, за разлику од усташа који су волели да виде крв на рукама, на телима, расути мозак убијених.

Одговарајући на питање да ли се злочини и у Јасеновцу и у Сребреници могу назвати геноцидом, Грајф је рекао да није свако убијање одређене групе људи геноцид и да је намера оно што чини разлику.

„Намера је то што прави разлику – шта је била намера починилаца. Да ли су желели да униште само ту мању групу или већу. Немци су желели да избришу сав јеврејски народ и према њиховом плану ниједан Јевреј није требало да преживи и хвала Богу нису успели“, поручио је Грајф.

Влада Републике Српске именовала је данас чланове међународних и независних тела – Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Поред Грајфа који је председавајући, чланови Комисије су Аденрело Синаба из Нигерије, Јукиоса Јапа, Роџер Бајат из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голбарх из Немачке, Ларенс Алмарфренс из САД и Марија Ђурић из Србије.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This