Izaberite stranicu

Дјечији хор Српског пјевачког друштва “Јединство 1839 Котор“ од 3. до 6. фебруара боравио је у Солуну, гдје је са протојерејом Немањом Кривокапићем и диригентом Иваном Кривокапић посјетио бројне знаменитости и цркве овога града.

Поред чувене Цркве Светог Димитрија, гдје се чувају мошти овог светитеља из трећег вијека, Которани су посјетили и цркве Св.Софије и Св. Григорија Паламе.

У свим црквама су отпјевали по неколико пјесама из свог богатог репертоара.

Ипак, у посебном сјећању ће им остати посјета Зејтинлику – Српском војном гробљу, гдје их је дочекао деведесетједногодишњи чувар, чувени Ђорђе Михајловић, који је иначе поријеклом из Боке – из Грбља, села Пријеради, како он то увијек воли да нагласи.

Наиме, његов дјед, Саво Михајловић је један од најзаслужнијих што је оформљен овај меморијални комплекс и што је сакупљено толико посмртних остатака његових сабораца са Солунског фронта, којима је он желио да се одужи на тај начин што ће бринути о овом гробљу, а што је послије њега наставио и његов син Ђуро, а послије њих ево и до дана данашњег, стари Ђорђе.

Дјеца су била одушевљена слушајући са каквим им је жаром и поштовањем причао о историји овога гробља и о величини и подвигу оних који ту леже.

Била је то и дивна прилика да отпјевају пјесме које говоре о тим догађајима, “Тамо далеко“, грчку пјесму “Ми му тимонис матја му“ као и пјесму посвећену баш Зејтинлику “Ово је Србија“.

У капели на гробљу одслужен је помен српским јунацима и свима осталима који ту леже.

У повратку кући чланови хора су имали прилику да обиђу Охрид, и да прошетају уз обалу чувеног језера.

Предраг Николић

 

Pin It on Pinterest

Share This