Izaberite stranicu

Његово Блаженство Папа и патријарх александријски и све Африке Теодор II служио је 2. фебруара 2019, на Сретење Господње (по нов.кал.) Божанску Литургију у патријаршијском манастиру Светог Саве у Александрији.

Патријарх је на Литургији рукопроизвео у звање архимандрита Никодима Тоткаса из Митрополије Димитријаде и Алмируе, и нарекао за директора Приватне патријархове канцеларије, уз то, наградивши га патријаршијском граматом и пожелевши му добродошлицу у Патријархов двор и добар и плодан рад на овом положају у седишту Патријаршије.

Архимандрит Никодим Тоткас (тођен Динитрије), син Константина и Евтихије, рођен је у Берлину, у Немачкој, 1975. г., и овде је завршио школе. Дипломирао је на Факултету за драмску уметност у Берлину. Такође има диплому Одељења за социјално богословље на Богословском факултету Националног и Каподистријског универзитета Атине.

Године 1999. путовао је у Грчку, где је замонашен 13. новембра и сутрадан рукоположен за јерођакона од стране блаженопочившег митрополита Јована (Папалиса) из Сидирокастра. Рукоположен за јеромонаха 2004. од стране митрополита Сидирокастра Макарија.

Од 2001. до 2004. служио је као архиђакон у Митрополији Сидирокастро, а од 2004. до 2005. као настојатељ митрополитске цркве Светог Георгија у Сидирокастру. Био је и на челу Омладинског кампа и колеџа „Агиос Павлос“, кампа ове митрополије.

Године 2005. пресељен је у Митрополију Димитријаду и Алмиру и одатле послат у Митрополију Немачке, где је служио као парохијски свештеник у парохијама у Берлину, Лајпцигу и Ахену.

Године 2015. уступљен је древној Патријаршији Александрије и све Африке, где је служио као парохијски свештеник у грчкој заједници у Клерксдорпу на северозападу.

Његово Блаженство Патријарх александријски позвао га је јануара 2019. г.у седиште Патријаршије и прибројао га свештенству Патријаршијског двора. Архимандрит Никодим је 2. фебруара постављен за директора Личне патријархове канцеларије и парохијског свештеника историјске цркве Благовештења Пресвете Богородице у Александрији.

Извор: Патријаршија александријска (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This