Izaberite stranicu

У руској цркви Свете Тројице на Ташмајдану 6. фебруара 2019, на празник блажене Ксенија Петроградске, Светом Литургијом началствовао протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске Цркве, уз саслужење свештенства Српске Цркве из више епархија. Прота Виталиј је подсетио на духовну обнову Срба и Руса, чему су допринели Божји угодници попут Свете Ксеније (аудио је у наставку).

Како је известила Зорица Зец, сарадник инфо службе СПЦ, ово православно саборовање христоносаца, руских и српских, појањем је украсила певница дивним гласовима прославивши Бога и Божју угодницу Ксенију Петроградску. Верници су на молитвено сабрање стигли из разних делова Београда, али и из више српских градова и светитељки принели колаче. И као и увек, побожно, у молитви пред свим светитељима и  цвећем украшеном иконом Свете Ксеније, два једноверна и једнокрвна народа, износила су молитве за спасење и одгоњење сваког искушења, противника и непријатеља. Из четири путира се причешћивао благоверни народ.

После свете Литургије протојереј Виталиј је казивао о безбожном времену у Русији у којем је много пострадалих за веру, када се кришом одлазило у цркве, и то не у месту становања већ у друге делове градова, како их тадашња власт не би прогонила. „Господ је увек налазио начин да преко светих људи, а  таква је била Света Ксенија, освети друге и упути их на Божји пут“, казао је прота Виталиј и подсетио на почетке духовног препорода код Срба и код Руса после страшних година безбожништва.

Икону Блажене Ксеније Руска црква у Београду је добила на дар од Патријарха московског и све Русије Г. Кирила 2013. године приликом посете Његове Светости Патријарха српског. Г. Иринеја када је у делегацији био и прота Виталиј. Сваке суботе чита се пред вечерње бденије Акатист Блаженој Ксенији Петроградској.

Извор: Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This