Izaberite stranicu

Од четвртка гласање за престижну награду „Меша Селимовић“, коју 31. пут додељују „Вечерње новости“. У Великом жирију 59 књижевних зналаца чије ћемо изборе објављивати до 22. фебруара

Као прошле године, и ове је у репрезентативном Великом жирију за награду „Меша Селимовић“ за књигу године 59 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара. Изборе књижевних зналаца почећемо да објављујемо на страницама нашег листа од у четвртак, свакодневно, све до 22. фебруара. Тада ће на конференцији за медије у Вуковој задужбини бити проглашено најбоље дело савременог домаћег писца објављеног у прошлој години, чијем ће аутору припасти престижно признање које 31. пут додељују „Вечерње новости“.

Имена чланова жирија објавили смо пре месец дана, а њихови одговори стигли су у нашу редакцију у назначено време (4. фебруар) и наредних дана биће пред очима најшире јавности. Књижевни критичари припадају различитим генерацијама и естетским опредељењима, а разлика између најстаријег и најмлађег је више од пола века. Књижевни зналци долазе и из различитих средина и градова: Београда, Новог Сада, Ниша, Краљева, Смедерева, Крушевца, Ужица, Крагујевца, Младеновца, Бањалуке, Бијељине, Зајечара, Новог Пазара, Врања, Лесковца, Зрењанина, Сомбора, Суботице, Косовске Митровице, Сврљига, Вршца, Јагодине, Мокрина, Велике Плане и Новог Милешева.Према пропозицијама које се нису мењале од оснивања награде, сваки критичар предлаже пет књига, а у обзир долазе сви жанрови, с тим што исти писац може да добије награду само једанпут. До победничке књиге долази се збрајањем гласова жирија.

Ово велико надметање по правилу је неизвесно, па се тако догодило да су чак четири пута „Мешину“ награду добили, на равне части, по два писца. Два пута је о славодобитнику одлучивао само један глас више. За књиге године највише је проглашено романа – 21, песничких књига – 12 и једна збирка приповедака. Међу писцима – лауреатима, којих више нема, налазе се велика имена савремене српске књижевности: Милорад Павић, Слободан Селенић, Светлана Велмар Јанковић, Антоније Исаковић, Добрица Ћосић, Данило Николић, Радослав Братић, Иван Б. Лалић, Стеван Раичковић, Новица Тадић.

Награда „Меша Селимовић“ се састоји од плакете – рељефа са ликом Меше Селимовића (рад вајара Банета Савића), Повеље и новчаног износа, а биће уручена на посебној свечаности.

Извор: Вечерње новости

 

Pin It on Pinterest

Share This