Izaberite stranicu

Поводом 12 година од смрти Даринке Јеврић, најзначајније савремене српске пјесникиње, Удружење књижевника Црне Горе у оквиру Трибине „Ријеч“ приредиће вече посвећено „монахињи српске поезије“.

„Трибина ће подсјетити на живот и стваралаштво Даринке Јеврић храбре, одважне жене, пјесникиње која је своје пјесничко дијело уткала у свој живот. До последњег дана остала је у Приштини да са малобројним Србима дијели трагични усуд косметског простора и цијеле српске земље“, казала је уредница Трибине Милица Краљ за Радио „Светигору“.

Даринка Јеврић је и након 1999. године остала да живи у Приштини и да и животом и пјесмом дијели судбу свог рода:

„Све оно што се дешавало на Косову и Метохији са српским народом она је преточила у стих, исписала је једну величанствену поему трагизма која, нажалост, и дан данас не престаје и која се у ширем контексту односи на цјелокупни српски народ.“

Пјесникиња Милица Краљ, подсјетила је да су на вијест о њеној смрти, 16. фебруара 2007. године, звонила звона Високих Дечана и Пећке патријаршије, онолико дуго колико се звони кад се упокоје најзначајније личности из црквеног и народног живота, означивши одлазак пјесникиње чији је властити живот нераздјељиво уткан у трагизам цијелокупног српског косметског простора:

„Даринка Јеврић била је затворена у гето са сународницима, одакле је сабирала свирепо и немилосрдно искуство вјековне српске жртве и исписала аутентично потресно пјесничко свједочанство страдања и патње: ‘Нит мира, нит`гробосклона, роде!’.“

О животу и стваралаштву Даринке Јеврић на Трибини ће говорити пјесници и новинари, пријатељи, поштоваоци њеног етичког становишта.

Уредница Трибине, Милица Краљ, како је казала, предложиће да се улица у Подгорици, у којој се налази Српска кућа, назове именом Даринке Јеврић чији су коријени из Црне Горе.

Вече посвећено Даринки Јеврић одржаће се у четвртак, 7. фебруара у 19 часова у Манастиру „Симеон Мироточиви“ у Старој вароши, Подгорица.

Са Милицом Краљ, уредницом Трибине „Ријеч“, разговарао је гл. и одг. уредник „Светигоре“ Никола Пејовић:

https://svetigora.com/gost-u-studiju-milica-kralj-pjesnikinja-darinka-jevric-je-monahinja-srpskog-pjesnistva/

Даринка Јеврић

Даринка Јеврић, рођена 21. октобра 1947. године у Глођанима код Пећи, била је пјесникиња и новинар. Радни вијек провела је у приштинском „Јединству“ и као уредник поезије у часопису „Стремљења“ и члан уредништва новосадске „Сцене“.

Објавила је пјесничке збирке: „Додир лета“ (заједно са Ратком Делетићем и Браниславом Тодић), „Преварени тишином“, „Нестварни записи“, „Ижице“, „Хвостанска земља“, „Слово љубве“, „Јудин пољубац“, „Дечанска звона и друге песме“(избор), а постхумно су објављене „Посланице с Проклетија“ (приредиле Митра Рељић и Нада Павићевић).

Пјесме су јој превођене на више страних језика; заступљена је у антологијама савремене српске поезије у Русији, Украјини, Турској, Индији, Шведској, Чешкој, Италији, Јерменији, Енглеској …. Добитница је бројних књижевних награда: Младости, Лимских вечери поезије, Ратковићевих вечери, Смедеревске песничке јесени, „Лазар Вучковић“, Вукове награде,Грачаничке повеље, „Милица Стојадиновић Српкиња“, Матићеве повеље, Печат вароши Сремскокарловачке… и постхумно Повеље трибине“Ријеч четвртком“- „Кнез Лазар“ и награде УНИРЕКС-а „Душан Костић“. Крајем 80-година прошлог вијека демонстративно је напустила Друштво књижевника Косова и међу првима, одбила Децембарску награду Косова.

По доласку УМНИК-а и КФОР-а, јуна 1999. године, упркос свим искушењима и недаћама, остала је да живи у Приштини: „Ја сам КиМ не идем, то не би било сагласно мојој поезији“.

Умрла је 16. фебруара 2007. године у Београду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This