Izaberite stranicu

На данашњи дан, пре годину дана, упокојио се сабрат манастира Хиландара, јеромонах Кирило, духовник – исповедник, један од омиљених црноризаца међу поклоницима српске царске Лавре на Светој Гори. Сахрањен  је на манастирском гробљу на Светој Гори наредног дана, 7. фебруара, у присуству братије и монаха из других светогорских светиња.

Још као дечак је кренуо за Христом кроз монаштво, а у Хиландар је дошао 1985. године, бивајући један од „најлепших украса монаштва“, како је у књизи о њему, под насловом „Ниси мали“, написао аутор Душан Убовић.

Јеромонах Кирило Хиландарац рођен је као Радојко Вешковац, 9. октобра 1935. године на празник Светог Јована Богослова. Услед послератних околности и емиграције, у личним документима датум рођења је промењен на 10. октобар а презиме у Вешковић. Отац Кирило се родио у селу Риђевштица, између Крушевца и Трстеника, од оца Стојадина и мајке Милије. Замонашио се 27.08.1953. у манастиру Витовница. У чин јерођакона рукоположен је на Пасху 1961. у Манастиру Светог Саве у Либертвилу у САД. У чин презвитера рукоположен је 6. августа 1963., такође у САД. Сабрат манастира Хиландара постаје 17. октобра 1987. Од 31. децембра 1997. па до упокојења, обавља дужност члана Свештеног сабора стараца манастира Хиландара. У Хиландару прима и велику схиму.

Током свог монашког живота био је на многим послушањима, неуморно радећи на очувању, у то време, веома угроженог манастира. Међутим, најзначајнији допринос оца Кирила је у његовом неуморном богослужењу, често остајући једини служашчи јеромонах у манастиру, његовој ревности и истрајности у молитви. Свакодневно је исповедао, поучавао и духовно укрепљивао велики број поклоника који су долазили у Хиландар. Увек омиљен, вредан, својим једноставним животом у свим околностима у којима се налазио, био је живо сведочанство суштине монашког позива и прави духовни украс Цркве. Својим омаленим растом и изузетном духовном висином, пленио је срца свих са којима се сусретао и као такав остаће у молитвама и сећањима братије, Светогораца и свих поклоника који су током последњих тридесетак година посећивали Хиландар.

Вечан спомен оцу Кирилу!

Извор: Радио „Слово љубве“

 

 

Pin It on Pinterest

Share This