Izaberite stranicu

У Београду је синоћ, у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару, представљена књига „Духовни огањ Српске Цркве“ дугогодишњег „Светигориног“ сарадника Светлане Луганске.

Преводилац Марина Тодић казала је да нам ова књига Светлане Луганске омогућава да на одређени начин погледамо себе са стране.

„У последњих пар деценија кад представници других народа говоре о Србима, то обично буде нешто негативно. А ми смо склони да то негативно мишљење врло лако прихватимо, па га онда продубимо и проширимо и сматрамо себе најгорима, што је врло опасно. Ова књига нам може помоћи да то не радимо“, казала је она.

Додала је да се књига састоји од десет интервјуа са обичним-необичним, или се може рећи несветим, а светим људима из наше Цркве.

„Из ових разговора – сведочанстава о сопственом животу људи из наше Цркве видимо шта човек може да уради ако има довољно поверења у Господа и ако Му дозволи да делује у његовом животу, ако верује и нада се без обзира на то колико га је понекад страх од непознатог. Човеку је обично тешко да говори о себи, а да се макар мало не похвали, јер као што је Достојевски говорио: „О чему човек највише воли да прича? – О себи.“ Јунацима књиге „Духовни огањ СПЦ“ је пошло за руком да то избегну, као да говоре: „Господи, не нам, не нам, но дажд хвалу имени Твојему.“ Они несебично и искрено деле са нама сведочанство о свом животу. Питања која им ауторка ненаметљиво поставља у току разговора наводе их да више открију и извесне личне догађаје. И то је врло драгоцено, јер ми живимо поред великих људи, а да то ни не знамо. Ретко имамо прилике да прочитамо нешто о својим свештеницима и верницима. Некако није обичај да се о томе прича, а ми немамо храбрости да питамо. Светлана је имала довољно храбрости да пита и довољно љубави да ове разговоре и искуство сусрета подели с нама, да нас натера да се загледамо и да се замислимо“, рекла је Тодић.

Она је нагласила да се види да је књига плод дугогодишњих знања и искуства живота Светлане Луганске са Србима.

„Често можемо наићи на књиге путописа или интервјуа и слично у којима се види да је аутор навео апсолутно све што зна о ономе о чему пише. За ову књигу се види да је избор из мноштва и обиља. Зато бих сад, кад је књига на српском угледала свет и кад почиње да води свој потпуно независан живот, желела да јој пожелим срећан пут до читалаца, а и наставак, ако Бог да“, закључила је Марина Тодић.

Писац предговора др Михаило Шћепановић присутнима се обратио прочитавши одломак предговора и позвао читаоце да прочитају књигу да виде да ли је у праву.

Ауторка Светлана Луганска је говорила о историји настанка књиге и о томе како је њено руско издање прихваћено у Русији.

Отац Далибор Стојановић јке пренио поздрав и благослов старјешине храма Светог Саве Епископа ремезијанског г. Стефана.

У програму је још учествовао  вокални састав „Деца овог века“, а модератор промоције била је Јелена Шћепановић.

Књигу „Духовни огањ Српске Цркве“ читаоци у Митрополији црногорско-приморској могу набавити у манастиру Подмаине, Острогу и Котору.

Рајо Војиновић

Фото: Д. Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This