Izaberite stranicu

Светом Литургијом која је служена на 36. недељу по Духовима, у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом прослављено је мученичко исповедништво Св. Максима, муч. Агније и Св. Максима Грка.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, док су молитвено  учествовали некадашњи и садашњи старешина цркве Св. Ђорђа, протојереји-ставрофори – Милун Фемић и Велибор Џомић.

По освећењу Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, сабранима се словом поуке, обратио, прота Кљајевић – говорећи о телесном и духовном виду, који нам Господ дарује.

,,Наше тијело Бог је обдарио разним органима потребним за сазнавање стварности у животу, од којих сваки има свој задатак и задужење “ казао је отац подсетивши да су један од тих органа и наше очи, којима гледамо природу и дивимо јој се из захвалности Господу Богу, који ју је створио тако величанствену.

Отац је затим указао на то, да је увек било људи који верујући и носећи Бога у својим срцима бивају лишени тога очињега вида; међутим, да поред тог телесног слепила које постоји како је објаснио, постоји једно друго много теже и жалосније – а то је духовно слепило.

,,Телесно слијеп не види творевине Божије а духовно слијеп не види и не осећа Творца Свог “ казао је, па тако у души телесно слепог човека, светли светионик вере Христове а у души духовно слепог, царује, мрак и пакао.

,,Телесно сљепило је ограниченог трајања, а духовно – вечито траје, “ објаснио је прота, уколико искреним покајањем  и промјеном порочног живота, не добијемо уз милост Божију, и наш труд и напор – његов повратак.

Завршавајући своју беседу отац је казао да врата у Дому Оца нашег Небеског нису затворена за оног који увиди да је пао у грех и жели да се покаје и спасе. Те да онај који долази Богобојажљиво, са страхом, сигурно неће бити одбачен ни враћен, већ ће бити радосно примљен, за богату трпезу – где ће му Господ претходно обући ново одело.

,,Одазовимо се и ми позиву Христовом, покајмо се док има дана и времена – јер смрт изненада долази и вреба све нас – да не би тако непокајани стали пред Праведног Судију “ позвао је отац у својој беседи, потраживши да у својим молитвама покажемо  смиреност из срца и душа наших.

У просторијама храма за полазнике Школе веронауке “Св. Ђорђе” одржан је час код протинице Надице Радовић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This