Izaberite stranicu

У правом духовном слављу и прослављању богословске науке, празник Света Три Јерарха прослављен је у академској капели Богословског факултета Универзитета у Софији „Свети Климент Охридски“. Професори, сруденти и многи православнх хришћани учествовали су у духовној радости прослављњу небеских покровитеља ове високе богословске школе у ​​Бугарској.

Одлуком Светог  Синода Његова Високопреосвештенство Митрополит Сједињених Америчких Држава, Канаде и Аустралије предводио је Свету Литургију, а Његова Светост бугарски патријарх Неофит узео је молитвено учешће. Саслуживало је више свештеника и једна ђакон.

Током причастна студент Ботјо Димитров је одржао проповед на тему празника и богословља трију великих учитеља Цркве.

На крају Свете Еухаристије Његова Светост је упутио поздравну реч декану, професорима и студентима Богословног факултета, да би се у наставку обратио и служашчи митрополит Јосиф осврнувши се на све пороке које носе са собом данашњи неолиберализам и глобализација. На крају свог говора захвалио је на ставу богословских факултета у Софији и Великом Тарнову и њиховој подршци Цркви у иступању против Истанбулске конвенције као и на њихову раду на добро Цркве.

Декан овог Факултета проф. Александар Омарчевски заблагодарио је Његовој Светости на присуству и подршци коју Црква пружа овој високој школској установи, као и митрополиту Јосифу на служењу и проповеди.

Извор: Бугарска Патријаршја (с бугарског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This