Izaberite stranicu

Свечаност поводом десетогодишњице Помесног сабора Руске православне цркве и избора за Предстојатеља Московске патријаршије Његове светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, одржана је 31. јануара у великој дворани државног Двора у Кремљу.

У свечаности у Кремљу су учествовали предсједник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин и Свјатјејши Патријарх руски Кирил. Догађају су присуствовали поглавари и делегације Помесних православних цркава, међу којима је и поглавар Српске православне цркве Његова светост Патријарх српски г. Иринеј са посланством.

Председник Руске Федерације г. Владимир Путин, честитајући Свјатјејшем Патријарху Кирилу јубилеј, казао је да ће “држава наставити да активно развија конструктивно партнерство са Црквом у свим значајнијим областима, пре свега у образовању младих нараштаја, у очувању културног наслеђа и решавању друштвених проблема”, известила је Информативна служба Патријарха све Русије.

Путин је рекао да се Русија данас суочава са великим историјским задацима у области демографије,  друштвеног развоја, побољшања квалитета живота људи, постизања напретка у економији, науци и технологији:

“Ми добро разумемо: да бисмо постигли нове границе, важно је да сачувамо свој идентитет, наше јединство и солидарност. И они су изграђени на вриједностима које су одувијек поштовале православље и друге традиционалне руске религије: то је милост, поштење и правда, то је брига за ближњега и породицу, поштовање родитеља и дјеце и, наравно, љубав према домовини. “

Према њему, заједничка дужност државе, Цркве и друштва је да сачувају и ојачају духовну, моралну и вредносну основу, да је пренесу на младе.

Шеф државе је изразио наду да ће Руска православна црква и даље остати дјелотворна мировна снага која ће подржати сународнике и народ православне културе у иностранству.

Председник Руске Федерације је похвалио друштвене и образовне активности Цркве.

„Знам колико је протеклих година учињено да се прошири социјална служба Цркве, што је велики неуморни рад на овом подручју у црквеним организацијама, окупљајући волонтере, доброчинитеље, оне који желе несебично помоћи другим људима. Овај посао је непроцјењив.

„Честитао бих Патријарху Кирилу на значајном датуму – десетљећу устоличења. Желим Његовој светост дуговечност, нове успехе у архопасторском раду. Нека Ваше молитве сачувају Руску православну цркву и нашу домовину“, закључио је председник Русије.

У оквиру овог свечаног догађаја је одржан концерт. На позорници Државне палаче Кремљ наступио је Хор Руске православне цркве, од 700 пјевача ( дечји, мешовити и мушки хорови).

На крају концерта, Његова светост Патријарх се захвалио организаторима, извођачима и свима који су били са њим ових 10 година и изразио наду да ће то наставити и убудуће.

„Замолимо Бога да нам отвори пут у будућност која мора бити тешка, али која нас мора довести до циљева које сам Господ указује свима нама, Његовој Цркви и нашем вјерном народу. Искрено вам се захваљујем. “

Након свечаног чина у трпезарији  Саборног храма Христа Спаситеља, уприличен је пријем поводом 10. годишњице Помесног сабора Руске православне цркве и избора Његове светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила

Посланство Српске православне цркве, које предводи Патријарх српски г. Иринеј  овим поводом борави у Москви од 28. јануара до 3. фебруара.

Извор: Пресс служба Патријарха московског и целе Русије

Превод: Светигора					

Pin It on Pinterest

Share This