Izaberite stranicu

На сусрету поводом десет година интронизације Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Архиепископ Авељ изразио је подршку УПЦ.

Архиепископ љубљински и холмски Авељ (Поплавски) изјавио је да Пољска православна црква неће промијенити своју одлуку о непризнању ПЦУ, објавио је званични сајт Московске патријаршије на свом Ју-тјуб каналу.

«Ми саучествујемо с Руском православном црквом у вези с тим, и за нас тешким, украјинским питањем. Наш став у том смислу је непромијењен» – рекао је Архиепископ Авељ.

Делегати из других Помјесних православних цркава на његове ријечи одреаговали су аплаузом.

Владика Авељ  је и раније изражавао потпуну подршку УПЦ. «Православна црква уопште не може да подржи те расколнике, који су се некако нашли у канонском општењу – рекао је он у  интервјуу Информативно-просвјетном одсјеку Украјинске православне цркве. И такав је став поглавара наше Цркве, Блажењејшег Саве, Митрополита варшавског и све Пољске, у име пуноће наше Цркве: без покајања расколници никако не могу бити присаједињени мистичном Тијелу Христовом Свете цркве Христове».

Патријарх московски и све Русије Кирил током сусрета, 31. јануара, са представницима Помјесних православних цркава говорио је о заоштравању религиозне ситуације у Украјини. «Ми се данас у Европи суочавамо с отвореним гоњењем кононске Православне цркве» – прокоментарисао је он догађаје у Украјини.

Извор: СПЖ

Превод: М. Живковић

 

Pin It on Pinterest

Share This