Izaberite stranicu

Литургијски, како и доликује празнику који прославља великог светитеља и просветитеља, првог Архиепископа српског Св.Саву, почело је обележавање овог свечаног дана за васцели српски род у црквама у Ораховцу и Великој Хочи. Светом причешћу су приступила сва деца, јер ово је њихов празник, школска слава, а у програму који је уследио надметали су се ко ће на најбољи начин показати шта  је о Светом Сави научио. Песмицама, рециталима, песмама и глумом ученици ОШ,, Доситеј Обрадовић“ и Гимназије у Ораховцу  обратили су се публици, а и Светоме Сави који с неба и данас Србију гледа. Исто тако свечано је било и у Дому културе у Великој Хочи где су своје умеће учествујући у Светосавској приредби показали ученици ОШ,, Светозар Марковић“ из овог села.

У школама су освећени и славски колачи које су ове године принели професори Новица Лукић, Оливера Радић и Негован Дедић, а за наредну годину да колач умесе у част Светог Саве, а за здравље својих породица и школа у којима раде, јавили су се Наташа Зечевић, Јелена Симић и Мирослав Шавелић.

После резања славских колача парох ораховачки отац Веља Стојковић је честитао Савиндан и школску славу свим парохијанима, а посебно наставницима и ђацима пожелевши да се Свети Сава увек слави у миру слози и љубави.

– Радост је да прослављамо Светог Саву, а ове године и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, док смо недавно прославили и 1000 година Рашко-призренске епархије. Све то говори колико смо присутни на овим просторима, а ја вам желим да нас следећих година буде више и да буде још много великих и важних јубилеја за наш народ и нашу цркву које ћемо прослављати на овим просторима – казао је између осталог отац Веља у беседи.

За сву децу у Ораховцу и Великој Хочи стигли су и поклон пакетићи из далеке Немачке од њихових дугогодишњих пријатеља  Хуманитарне хришћанске заједнице ,,Радости моја“. Специјане поклоне  чланице ове организације предвођене Сањом Дир Драгићевић, донеле су и бебама које су рођене у 2018. години.

                                                                          Оливера Радић

Pin It on Pinterest

Share This