Izaberite stranicu

На сусрету предстојатеља Јерусалимске цркве и представника Украјинске православне цркве вођен је разговор о ситуацији која се однедавно развила у украјинском и васељенском православљу.

Тридесетог јануара 2019. по благослову Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија Митрополит бориспољски и броварски Антоније у пратњи замјеника предсједника Одјела спољних црквених веза УПЦ протојереја Николаја Данилевича, сусрео се с предстојатељем Јерусалимске православне цркве Блажењејшим Патријархом Теофилом III.

Како је саопштио Информационо-просветитељски одјел УПЦ, Патријарх Теофил увјерио је представнике УПЦ у своје молитве за јединство украјинског и васељенског православља, напоменувши да је у овом кризном периоду неопходно пројављивати посебну хришћанску мудрост, трпљење и смирење.

Такође, предстојатељ Јерусалимске цркве топло је говорио о Блажењејшем Митрополиту Онуфрију, кога је назвао „изузетним јерархом и дубоко духовним човјеком“.

Након сусрета представници УПЦ поклонили су се Гробу Господњем и другим светињама Светога Града.

Подсјећамо, 21. јануара 2019. предсједник  Украјине Петро Порошенко није успио да се сусретне са Патријархом Теофилом III. Касније су из предсједникове прес-службе саопштили да је Порошенко предложио Патријарху Теофилу III да посјети Украјину да „успостави дијалог са помјесном црквом“.

Дан касније, 22. јануара Патријарх Теофил је примио у својој резиденцији поклонике УПЦ и дао свој патријарашки благослов вјерним чадима канонске Украјинске православне цркве.

Раније је саопштено да се на Јерусалимску цркву врши озбиљан притисак како би она примила расколнике из ПЦУ и саслуживала с њима.

Извор: http://spzh.news/ru

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This