Izaberite stranicu

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир сматра да би папа Фрањо враћањем у Србију најстаријег преписа Крмчије Светог Саве /Иловачка Крмчија/ из Ватикана у години када СПЦ обиљежава осам вијекова аутокефалности учинио гест добре воље којим би била исправљена неправда коју су Србима починили Хрвати.

Будимир је изјавио Срни да је иницијатива за враћање Иловачке Крмчије дошла у право вријеме, подсјећајући да су Хрвати 1995. године Ватикану предали тај правни зборник од непроцјењивог националног значаја за Србе, који су отуђили за вријеме Другог свјетског рата и злогласне НДХ.

„Зборник су усташе из Манастира Светог архангела Михаила на Превлаци донијели у Загреб гдје се налазио до 1995. године, када је из Архива Југословенске академије знаности и умјетности предат Ватикану и тадашњем папи Јовану Павлу Другом, вјероватно због подршке коју је Ватикан међу првима, уз Њемачку, пружио независној Хрватској“, рекао је Будимир.

Према његовим ријечима, Хрвати Ватикану нису могли да предају неки свој вриједан документ јер, како је навео, Хрвати и немају ништа своје вриједно већ сва своја „изворна документа“ заснивају на фалсификатима.

„Могли су само да предају неки документ који има значај и који је од посебне важности за српску прошлост јер своју немају“, додао је Будимир.

Он је нагласио да Иловачка Крмчија представља најстарији препис Крмчије /Номоканона/ Светог Саве.

„Настао је по налогу зетског епископа Неофита и написао га је, кажу извори, неки Богдан за Цркву Светих архангела у мјесту Иловици и зато се зове Иловачки. Та црква је у саставу Манастира Светог архангела Михаила који се налази на Превлаци. То је било сједиште Зетске епископије у 13. вијеку. Писан је на пергаменту. Има око 400 страна, од којих неке недостају“, рекао је Будимир.

Он је навео да је Крмчију саставио Свети Сава до 1220. године, те да се она сматра „мајком српских устава“.

„Служила је приликом доношења Душановог законика који је настао 130 година након ове крмчије“, рекао је Будимир, додајући да је она „кроз вијекове више од свих докумената утицала да се сачува самобитност српског народа“.

Он је изразио увјерење да би враћање Крмчије довело до другачијег и позитивнијег односа српског друштва према Католичкој цркви и према Ватикану.

„Познато је да Ватикан није подржао независно Косово што значи да има аргумената и наде да ће ова иницијатива дати одређени резултат. Очекујем да ће папа Фрањо, који је показао више пута разумијевање, за разлику од неких других који су се налазили на челу Ватикана, учинити све да се та неправда која је учињена исправи“, рекао је он.

Будимир је указао на потребу да надлежне државне институције подрже ову важну иницијативу и да озбиљно приступе проблему враћања отуђеног националног блага јер је „много тога што је српско највредније сада туђе“.

Иницијативу да држава Србија и Српска православна црква од Ватикана затраже враћање Крмчије покренуо је Покрет обнове Краљевине Србије у чијем програму обнове монархије посебно мјесто заузима црква.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This