Izaberite stranicu

У препуној сали дворане „Парк” у Херцег Новом одржана је традицинална Светосавска академија. И ова манифестација коју су организовале херцегновске црквене општи под мотом „Свети Сава – Христово свјетлило српско” уз помоћ општине Херцег Нови показала је како је „прву ријеч свете историје српског народа саставила и украсила рука Светог Саве, и отада не престаје ова историја том руком, њеном мудрошћу и љепотом крстоносно да се исписује”.

О човјеку који је оставио траг једне свијетле српске културе и овогодишњу прославу Светог Саве посвећену великом јубилеју Светосавске цркве у светославском слову поводом 800 година аутокефалне Српске православне цркве говорио је др Драгољуб Марјановић са Византолошког института САНУ из Београда нагласивши да му је част што учествује у обиљежавању „Савиндана у Савиној Боки, одакле је Свети Сава полазио на поклонична путовања”.

– Посебно ми је драго што сам у Херцег Новом, једином граду на просторима бивше Југославије са орденом Светог Саве. И у тој посебној свечаности о Сави на Савидану, као што је било овог дана, још је један доказ да овај град заслужује овај вриједан орден – казао је Марјановић.

У години када Српска православна црква обиљежава 800 година своје аутокефалије то представља велики изазов за све Православне цркве од Светог Саве, и његовог доба, казао је Марјановић.

„Он је утемељио идентитен наше Цркве и државе не само у епохи Немањића, већ и у даљој епохи српске историје. Био је то Савин пут, јер другог пута и нема.“

Међу гостима херцегновске академије били су предсједник општине Стеван Катић, потпресједници Милош Коњевић и Данијела Ђуровић са сарадницима. Присутни су осим бесједе др Драгољуба Марјановића имали прилику да погледају филмску причу о Светом Сави и његовом раду. Одломак из Доментијановог житија о Светом Сави „Уснуће Светог Саве славимо” казивао је Жељко Грбавчевић. Водитељка програма Драгана Влаовић читала је „Четири битке Светог Саве” владике Николаја. Полазници школе вјеронаке при храмовима на Сушћепану, на Подима, на Топлој и у Старом граду говорили су стихове у част Светог Саве. Хецегновски црквени хорови су извели Доситејеву пјесму „Востани Сербије”, а одломак из Домистијановог записа „Како је Свети Сава постао први архиепископ Србски” казивао је Жељко Гробачевић. У програму су учествовали и гуслари Милија Косовић и Никола Биговић. Пјесмом „Христе боже распети и свети” солиста Душан Тадић.

Највећа вриједност наше културе

– Од њега почев и његовог доба, слика српства на Балкану је пуна нашег дивног неимарства, нашег црквеног сликарства трептавих пламенова жижака крај којих бдију ноћи, писци црнорисци, ученици Хиландара, величанствених појава средњовних ктитора, владара просветитеља и светитеља, чије руке допиру до Сирије и Синаја, дижући болнице и оставивши траг једне средњовјековне српске културе. Био је права личност да својом марљивошћу и способностима, на самом почету хришћанства у овом дијелу Европе, тај Савин пут буде специфичност не само за Српску цркву већ и за све хришћанске Цркве. Кроз опредјељење Срба да прихвате пут Светог Саве и његово дијело као највећу вриједност наше културе – рекао је, између осталог, др Драгољуб Марјановић.

З. Шакотић

Извор: Дан

Видео: Нови ТВ

Pin It on Pinterest

Share This