Izaberite stranicu

Молитвена прослава Светог оца нашег Саве у Манастиру Свете Тројице Стањевићи изнад Будве, извршена је са неочекивано великим учешћем дјеце и народа Божјег.

Свету Литургију служио је настојатељ, архимандрит Јефрем са братијом. После богослужења, у свечаној литији на челу са дјецом, унети су икона и славски колач у велику манастирску – Душанову трпезарију. Игуман је са свом децом, њих преко 30. преломио славски колач и честитао школску славу а потом је одржана предивна духовна академија у којој су кроз стихове пјесама и мелодију са инструмената, принети похвални приноси у славу и част првог српског Архиепископа. Радосни звук звона мијешао се са одјецима плотуна који су испаљивани из топа на манастирској кули, онако како је то било и у вријеме Светог Петра Цетињског који је, првих година 19. вијека и поставио топове на манастир. Садашњи топ је реплика француског топа с краја 18. вијека, јер је такве заробио Св. Петар од француске војкске 1807. и поставио на манастирску кулу гдје су били до 1869.

Ево, добротом једног честитог приложника из Херцег Новог, и тај дио стањевићке традиције је обновљен послије 180. година присилног тиховања.

Хвала и слава светом оцу нашем Сави.

П. Кондић

 

Pin It on Pinterest

Share This