Izaberite stranicu

Патријарх српски г. Иринеј је током сусрета са Патријархом московским и целе Русије г. Кирилом изјавио да оно што се дешава са Православном црквом у Украјини подсећа на бомбу бачену на кућу.

„Украјина је велико искушење, искушење за православље уопште. Оно је од великог значаја, јер се односи на центар православља. То није нешто што је изван, већ појава која се дешава у нашој кући, изнутра. Вероватно су они који планирају зло против православља добро размислили, а оно што се дешава у Украјини је као да су бацили бомбу у нашу кућу“, истакао је Патријарх Иринеј.

Он је додао да је ситуација са Црквом у Украјини политичке природе. По његовом мишљењу, оно што се дешава не сме се игнорисати, ово питање се мора решити.

У Кијеву је 15. децембра на иницијативу председника Украјине Петра Порошенка и васељенског Патријарха Вартоломеја одржан „ујединитељски сабор“, на којем је за поглавара нове „аутокефалне цркве“ изабран Епифаниј Думенко. Руска православна црква је ту одлуку оценила као ништавну.

Васељенски патријарх Вартоломеј је 6. јануара предао украјинским властима томос о аутокефалности нове црквене структуре, која је названа „православна црква Украјине“. Документ садржи ограничења која структуру чине зависном од Цариграда. На пример, њена надлежност ограничена је на територију земље и она не може да поставља епископе нити да успоставља парохије у иностранству. Руска православна црква је аутокефалност назвала ништавном, а дан потписивања томоса — трагичним у историји васељенског православља.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This