Izaberite stranicu

У Никшићу је синоћ, у организацији Епархије будимљанско-никшићке, Црквене општине Никшић и Голијског сабора културе, одржана Светосавска академија и прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

У поздравном слову присутнима се обратио Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Епископ је нагласио да је важно да сагледамо улогу личности и ко је био тај коме је повјерена самосталност да оснује Цркву у српским земљама. Он је нагласио да је Свети Сава био велики просветитељ и прије него је донио аутокефалност Српској цркви, такође је био велики учитељ и доброчинитељ своме народу.

„Када га је осинила сила Светог Духа, Божија сила, правда и Божанско пуномоћство да дјелује у свом народу са пуним овлашћењем Христовог апостола, онда су се у српском народу отворили нови потенцијали наше народне душе и то у свим правцима који један народ чини народ“, нагласио је Епископ Јоаникије и додао: „Кроз Светог Саву смо примили Христов печат и на својој души и на своме бићу и на својој историји“.

Епископ је такође истакао да смо самосталност Цркве добили, а да није то било кроз личност Светог Саве, то би било од данас до сјутра, као свако друго дјело које људи предузимају без неког нарочитог промисла и надахнућа.

„Све што је Свети Сава тада запечатио, све је то нетрулежно, непролазно зато што је његово укупно дјело саткано од вјере, истине, правде, љубави и жртве и свих осталих врлина“, закључио је Епископ.

Кроз Светог Саву, српски народ од Бога признат и прихваћен

Академик Јован Делић у светосавској бесједи рекао је да је Свети Сава за живота плијенио својом „уређеном топлином душе“. Делић је добијање аутокофалности СПЦ назвао великим подвигом, а чија се величина и значај боље виде у овом времену, него прије осам вјекова.

„Српски народ је од Бога признат и прихваћен, па је његова Црква данас једна од најсвјетлијих и најугледнијих у источној хришћанској васељени, иако смо мали.Српска православна црква је највећа уједињујућа и интегративна снага српског народа већ осам вјекова. Она је највећи и најдоследнији чувар идентитета и српске историје и традиције“, рекао је Делић и истакао:

„Стицањем аутокефалности СПЦ, први српски Архиепископ Сава оставио је синфонију у односу Цркве и државе која ће красити светородно лозу Немањића“.

Немања и Ана су породили Растка, а он је духовно родио своје родитеље духовно уводећи их у монашки живот, сматра Делић.

Он је нагласио да су Немања и Сава на темељу српске државе и цркве.

„Они су камен темељац и почело, они су вјечан извор и моћан чокот цркве и народа“, подсјетио је Делић.

У забавном дијелу програма учестовали су: Хор Св. Новомученика Станка, Славко Јекнић, гуслар, Београдски мушки хор, Бранка Зечевић, етно појац и Хор Преподобне Мати Ангелине.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This