Izaberite stranicu

Синод је наложио да питање расколничке украјинске цркве размотри посебна комисија којом је предсједавао Митрополит Кипријан.

Дана 24. јануара засједао је Синод Бугарске православне цркве и многа издања пожурила су  да објаве да ће се на  њему разматрати “украјинско питање”, које је готово подијелило јединство епископата Бугарске цркве. Међутим, такве изјаве оповргава бугарско издање „Гласови“.

„Гласови“ наводе да се седам епископа Бугарске цркве обратило Синоду писмом у којем су изјавили потребу да подрже канонску Украјинску православну цркву. Међутим, то уопште не значи да други архијереји, укључујући и Патријарха Неофита, подржавају украјински раскол.

“Упркос инсинуацијама у неким масовним медијима, ни Његова светост Патријарх Неофит, ни Митрополит Иосиф (Босаков), који је на челу Бугарске православне епископије у САД, Канади и Аустралији, нису се успротивили предлогу седам епископа. На крају крајева, није било никаквог гласања да се у дневни ред укључи украјински случај“, саопштава издање.

Резултат расправе бугарских епископа о украјинском питању била је одлука о оснивању специјалне комисије на чијем је челу Митрополит Кипријан (Казанџијев).

Подсјећамо да је Митрополит Кипријан стигао 2018. године у Кијев на позив УПЦ на прославу годишњице Крштења Русије. У једном интервјуу Епископ  је изјавио: „Црквени живот треба да се заснива на црквеним канонима. То је оно што је ослонац наших православних цркава. Све изван те канонске основе не може бити исправно и истинито.“

Извор: СПЖ

Pin It on Pinterest

Share This