Izaberite stranicu

Око 40 дјечака и дјевојчица у препуној Цркви Светог Николе рецитовало је вечерас стихове посвећене Светом Сави, слави Хора Српског пјевачког друштва Јединство 1839 Котор, чији је подмладак под диргентском палицом Иване Кривокапић наново одушевио публику древног града, некада главне луке немањићке Србије у којем је Немања имао свој двор.

Вечерашња Дјечја светосавска академија потврда је да је Свети Сава, рекло би се данас као никад, у души житеља града у чијој је близини, на само неколико километара удаљеној Превлаци у срцу Боке, основао Зетску епископију.

Котор, у којем је Црква Светог Луке грађена у вријеме великог жупана Немање и његовог сина Вукана, краља Диоклије, никада није прекидао континуитет вјеронауке.

Намјесник бококоторски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, тим поводом је нагласио да је прелијепо пјевати пјесме и рецитовати стихове посвећене Светом Сави, али и да је од изузетног значаја и доводити дјецу на вјеронауку.

„У томе нису успјели да нас сломе ни у она најгора времена. Далеке  1969. године када сам затекао проту Богобоја Милошевића, он је држао вјеронауку, након њега ја са својом попадијом и тако даље. То је оно што Котор има и што чува и зато је привилегија живјети у њему. Зато доводите своју дјецу јер ово је љепота. Данас смо у ружном времену када са сваке стране вреба понешто, неко зло, а у Цркви ће дјеца научити оно што треба. Зар неће свако од вас вечерас одавде, послије овога програма, изаћи племенитији? Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози“, поручио је отац Момчило Кривокапић обраћајући се дјеци и родитељима.

Предраг Николић

 

Pin It on Pinterest

Share This