Izaberite stranicu

Светосавске грамате и пригодне награде најбољи ученицима и спортистима из Грбља уручене су на синоћњем Савинданском пријему који су у присуству великог броја гостију у ПЦ “Вукшић“ организовали МЗ Горњи Грбаљ и горњогрбаљска православна парохија.

Пријему су присуствовали бројне познате личности из јавног и друштвеног живота Боке међу којима су били генерални конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, предсједник општине Будва Марко Бато Царевић, предсједници СО Котор и Будва, Драгица Перовић и Крсто Радовић, посланик Мијомир Пејовић, директор Опште болнице Котор, др Иван Илић.

Горњогрбаљски парох Миајло Бацковић грамате је уручио ученицама 9.разреда ОШ „Никола Ђурковић“ у Радановићима, Јовани Љепавић и Александри Раковић, Лидији Мијовић студенткињи Факултета за саобраћај, комуникације и логистику у Будви, Неђељку Тујковићу младом ватерполисти которског „Приморца“, тенисеру Бранку Ђурићу који је репрезентативац Србије до 12 и 14 година и првак Европе у том узрасту.

Награду је у име Бранка, примила његова сестра Петра која је прочитала и писмо, по оцјени стручњака, једног од најперспективнијих младих тенисера у Европи.
„До сада сам добио много пехара и медаља, али најдраже и најчистије су оне добијене од својих. Гдје год путујем, поносно носим име својих предака. Ово признање ће ми бити још један мотив да се борим на терену и будем један од оних који на најљепши начин проносе славу нашег Грбља“, поручио је у свом писму Бранко Ђурић.

У име награђених захвалила се Лидија Мијовић.

„Ми смо доказ да је Свети Сава не само влада небеске и вјечне наше отаџбине, него је постао и принц непролазне отаџбине на земљи. Свети Сава је успоставопо савез између небеског и земаљског. Сваки онај владар који влада општином, фирмом и било којом институцијом и сваки онај човјек који је глава породице мора да зна да без небеске нема ни земаљске отаџбине. Сваки онај ко на Светога Саву мир и љубав у своме срцу не носи и мир и љубав не проповиједа међу браћом тај не зна ко је Свети Сава“, рекао је у својој бесједи свештеник Миајло Бацковић.

Предсједник МЗ Горњи Грбаљ, Жељко Ћетковић је подсјетио на бројне реализоване инфраструктурне пројекте, посебно на путној инфраструктури у Грбљу. Он је предложио градским управама Котора и Будве да оснују заједничко координационо тијело које би радило на инфраструктурним пројектима у Грбљу.

„У Ластви грбаљској има прикључак водовода на територији општине Будва. Треба 600 метара до постојеће каптаже која се налази на територији општине Котор. Неће ваљда бити проблем што је прикључак у Будви, а базен у Котору? Пројекат за водоснадбијевање подручја Трстена, Плоче и Кримовице већ три године је предвиђен буџетом а не реализује се“, рекао је Ћетковић.

Он је посебно истакао иницијативу за изградњу вртића за малишане из Грбља у Радановића за који траже погодну локацију у сарадњи са Министарством просвјете уз подршку грбаљских компанија.

„Кад је било какав застој на Јадранској магистрали, комплетан саобраћај креће од робне куће „Зећанка“ према Горњем Грбљу на Ластву грбаљску. Ваљда је важно и Тивту и Котору и Будви у каквом стању ће бити тај пут. Ако би туристичке агенције имале интересовања за обилазак 65 хришћанских цркава у Грбљу, којих има и из 5. и 6.вијека а ниједна није млађа од 200 година, ваљда је важно у каквом стању је та инфраструктура“, поручио је предсједник МЗ Горњи Грбаљ.

Он је замолио локалне управе Будве и Котора да помогну у организацији научног скупа којим би се обиљежило 150 година од Бокељског устанка против Аустроугарске империје.

У музичком програму наступила Анастасија Мршуља уз музичку пратњу Бошка Тујковића на хармоници као и мала вокална солистиња Настасја Спалевић.
Програм који је водио Стефан Спасојевић почео је минутом ћутања у спомен на преминулог Грбљанина, Душана Оџу.

Извор: ИН4С

 

Pin It on Pinterest

Share This