Izaberite stranicu

У Светој царској српској лаври Хиландар свечано је прослављена ктиторска слава, празник Светог Саве Српског, који је заједно са својим оцем, Стефаном Немањом – Преподобним Симеоном Мироточивим, основао српски Хиландар 1198. године, на Светој Гори Атос. Торжествена служба је започела у суботу увече, празничним и свеноћним бдењем. На крају службе, служена је Света литургија, након које је уследила трпеза љубави.

Поздрављајући Високопреосвећеног Архиепископа катарског г. Макарија (Јерусалимска патријаршија), игуман манастира Хиландара, Високопреподобни архимандрита г. Методије је у беседи током трпезе љубави казао да је драги гост дошао по тајанственом позиву Светога Саве који је и сам два пута путовао у Јерисалим где је био дочекиван са љубављу и одакле је донео велике светиње и благослове. Игуман Методије је указао да „пример живота Светог Саве јесте пример за нас, а то је следовање вољи Божјој“.

Владика Макарије који службује у Катару, а који одлично говори српски језик, казао је да је захвалан Господу, Богородици и Светом Сави за прилику, са благословом јерусалимског Патријарха, да из далеког Катара дође на славу и служи у Хиландару:

„Хвала за гостопримство и љубав и што чувате ову светињу где имамо прилику да се препородимо духовно. Молим Вас да у Вашим светим молитвама не заборавите наше братство чувара Светог Гроба Господњег и братство Манастира Светог Саве Освећеног, као и наш народ и свештенство које живи на Истоку, тамо где је Господ изабрао да се роди на земљи и да се вера и монашки живот и први манастири одатле прошире. Сви смо сабрани око Васкрсења Господа и то нас сједињује у свим крајевима Земље, без обзира на карактеристике које носимо.“

Архијереј је деведесетих година студирао у Београду и као клирик решио да остане у Србији у тим тешким временима за српски народ да помаже.

Извор: Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This