Izaberite stranicu

Синоћ је и у Подгорици одржана најмасовнија светосавска свечаност у Митрополији црногорско-приморској – дјечија светосавска приредба свих школа вјеронауке у граду под Горицом. Традиционално  подгорички ученици се свом светитељу захваљују саборно, у великом хору сачињеним од ученика из свих школа вјеронауке. Препуној крипти васкрсењског храма са девет пјесма представио се грандиозни хор који је бројао око 300 ученика.

Поред хорских пјесама ученици су такође рецитовали стихова чика Јове Змаја, Ивана В. Лалића, Светог владике Николаја а уз струне гусала народном пјесмом о Светом Сави представио се млади гуслар Јован Живковић. Гусле нису биле једини инструмент чији су се звуци чули ове вечери – све хорске пјесме пратио је мали оркестар сачињен од виолине, гитаре, клавира, флауте и тимпана.

Све ово допринијело је утиску публике која је ову светосавску приредбу напустила веома задовољна, а осим присутних родитеља и друге родбине сабраних малишана приредби је присуствовао и координатор Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске протојереј Мирчета Шљиванчанин, као и други свештеници подгоричких храмова.

Програм су реализовали вјероучитељи: Снежана Поповић, Надица Радовић, Видосава Живковић. Марија Јовићевић, Зорка Пејовић, Стојанка Радуловић, Душанка Станишић, Ана Ненадић и Павле Божовић.

На крају прославе дјеци су подијељени пакетићи, дар Црквене општине Подгорица.

Павле Божовић

Фото: Игор Шљиванчанин

 

Pin It on Pinterest

Share This