Izaberite stranicu

Торжественим Евхаристијским сабрањем у Цркви Светог Ђорђа, под Горицом – прослављен је празник највећег сина рода нашега, Св. Саве, Архиепископа и просветитеља српскога.

Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића. Молитвено су учествовали некадашњи старешина овог храма, прота Милун Фемић и протојереј Јован Радовић.

У препуној Цркви Светог Ђорђа, празничну радост својим појањем  увеличали су појци овог храма, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

Прочитавши Јеванђелско зачало сабранима се потом обратио началствујући свештенослужитељ, прота  Драган Станишић.

„Ево данашњег Јеванђеља из кога видимо да човјек Божији има спрам себе некад доброг пастира а дешава се да има и разбојника“, казао је отац, подвукавши да разбојници не улазе на врата, која су сами Господ Исус Христос.

Отац је затим објаснио да разбојник не улази на та врата и не задржава се пред њима – већ улази  где не треба – са  стране, са лева – и наговара човека на пропаст, да уради оно што му није на корист.

„Господу Исусу Христу – човјек је свој, најрођенији, најближи “ подсетио је прота, говорећи да нас ово данашње Јеванђеље позива да се подсетимо да ми имамо највећу сродност са Богом, Господом Исусом Христом.

„Ту сродност разара неки најамник који је огрезао у гордост, самољубље, злобу, пакост – који је сав испуњен мржњом и  човјеку не прилази са стране одакле му долази Спас, него му прилази да донесе  пропаст“, казао је отац.

„Данашњи светитељ, Сава l Архиепископ српски, је Божији човјек чија су читавог живота врата била – Господ Исус Христос, молећи се Св. Сави и имајући љубав к њему, ми управо стојимо пред тим вратима која су сам Господ Бог, сама Љубав Божија“, казао је отац у беседи.

Живећи и подвизавајући се, како је казао, и сами постајемо Врата за друге, за све оне које волимо и Богу се молимо:

„Постајемо врата, двери, кроз која, они који хоће Живот Вјечни – добијају то. Зато, ово Јеванђеље има изузетну поруку поготово на данашњи дан. Јер молећи се и славећи Св. Саву, сами се просветљујемо и постајемо способни да разликујемо, шта је то и ко је то пастир, а ко разбојник. Нека би Господ Бог дао, свима нама,  мир духовни и тјелесни да разликујемо ко је пастир а ко је вук; ко се поставља спасоносно спрам човјека а ко се поставља спрам човјека у смислу пропасти“

Пожелевши на крају да Господ Бог ову јеванђелску ријеч учини нам блиском, коју би молитвама Св. Саве, сви требали да појмимо, примимо и разумијемо свим бићем својим.

Причестивши верни народ Божији, свештенослужитељи Цркве Светог Ђорђа благословили су славска жита и преломили славске колаче данашњим свечарима.

Данашњи празник је крсна слава, Хора ,,Свети Сава” који већ дужи низ година постоји при овом Светом храму, руковођен вероучитељицом и хоровођом Снежаном Поповић,  кроз који су прошле бројне генерације.

Потом је парохијанка храма, С. Г. присутнима поделила хлеб, умешен од брашна и јелеја освештаног на Светој тајни јелеосвећења.

Затим су полазници школе веронауке „Св. Ђорђе”  при овом храму, извели пригодан програм у част просветитеља и архипастира нашега – након чега су им подељени светосавски поклон пакетићи.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This