Izaberite stranicu

У саборном храму Луштичана, Храму Светог Николаја служена је поводом Савиндана Света литургија, а сабирањем мјештана, вјерника и гостију, обиљежен је и низ значајних јубилеја.

Парох Луштички Никола Урдешић истакао је да данас не прослављамо само Светог Саву, светитеља и угодника који је највише урадио за наш народ, већ и низ важних јубилеја, 800 година од оснивања СПЦ, осам вијекова од утемељења Зетске епископије која је имала сједиште на Михољског Превлаци, исто толико од када је први пут обновљен Храм Светог Николаја на Луштици, од када је овдје дошао Свети Сава и дао благослов свакој луштичкој кући да слави Светог Николу, али и стотину година од завршетка Првог свјетског рата…

Служен је помен свим луштичким свештенослужитељима, шеснаесторици Луштичана који су учествовали на Солунском фронту, страдалима у Другом свјетском рату и свим другим ратовима…

– Кроз све ово трудимо се да се сабирамо, у миру и љубави, у разумијевању и толеранцији, да заборавимо себичности и да међу нама више не буде подјела. Нека буде на здравље и спасење овај дивни празник свој нашој дјеци, онима на којима ће све ово да остане и почива, да се поносимо њиховим дјелима и достигнућима као што смо се кроз историју поносили ученицима Светога Саве и њиховим ученицима, поручио је парох Урдешић.

Пригодан програм припремила су дјеца која похађају наставу вјеронауке а свим присутнима су подијељени симболични поклони. По традицији је приређена и трпеза љубави.

Извор: Радио Херцег Нови

Фото: отац Никола Урдешић

Pin It on Pinterest

Share This