Izaberite stranicu

У присуству предсједника општине Котор Владимира Јокића, предсједнице СО Котор Драгице Перовић и бројних грађана у Котору су данас традиционално прослављени Савиндан и почетак Трипунданских свечаности.

„Которани православне и католичке вјероисповјести и остали грађани, представници локалне власти, почасни одред Бокељске морнарице 809 и Градска музика најприје су, како налаже обичај, обиљежили Савиндан испред Цркве Светог Николе у Старом граду, а потом су пред катедралом тачно у подне саслушали Лоде, похвале свецу-заштитнику града и испратили подизање заставе Светог Трипуна.

Након што је Дјечји хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ отпјевао Салгетијеву „О српска млада невина чеда“ и Химну Светом Сави, окупљеним грађанима обратио се парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

„Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози. Истинску слогу и истинску љубав приповиједамо. Данас смо овдје сви на окупу. Данас град Котор, богат културом, град који има шта да покаже и понуди, показује поново своје лице“, поручио је парох Кривокапић.

Градска музика је, истиче Кривокапић, обновила диван которски обичај да пред Светим Николом свирају химну Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“ те тиме испунила, како каже, обичај који су поштовали и наши преци у 19. вијеку.

„Укинути су били и сви хорови. Та пауза није ни лоша, да се покаже да су дошли нови људи који знају шта раде, који су знали да обнове оно што су наши стари знали да чувају и сачували. Недавно на сахрани часнога Славка Рогановића се спојило све оно што Котор има. Било је православно опело, а католички свештеници су завршили обред на крају“, казао је Кривокапић.

Он је истакао да је дугогодишњи коловођа Бокељске морнарице спајао и оно што је изгледало неспојиво.

„На овај свети дан, када се пред катедралом диже застава Св. Трипуна, када смо одсвирали и отпјевали обије химне Св. Сави, само треба да размислимо шта нам је даље чинити. Град Котор мора да живи онај свој живот какав је живио. Никакве нове и новокомпоноване ствари не могу да нас спајају. Оне нас, напротив, раздвајају. Зато нас данашњи свети дан опомиње да чувамо оно што имамо као свети квасац и да сачувамо. А то ће онда сачувати и град и наше душе и имаћемо са чим изаћи пред људе који долазе у овај град и који му се диве. Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози. Живи били“, поручио је парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

Након свечаности испред Храма Светог Николе, Градска музика се, заједно са грађанима и вјерницима једне и друге вјероисповијести, запутила ка катедрали гдје су заједно са одредом Бокељске морнарице поздравили почетак Трипунданских свечаности.

Тачно у 12 сати мали адмирал Бокељске морнарице Мартин Јеролима Петровић са Катедрале Светог Трипуна је изговорио лоде – похвале Светом Трипуну, заштитнику града Котора.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This