Izaberite stranicu

Изношење Kрста Светог Саве на Савини (видео)

Црква Светог Саве, која се налази изнад манастира Савина у Херцег Новом, прославила је на празник Светог Саве, првог српског просветитеља и Архиепископа, храмовну славу. Свету литургију служило је свештенство новског намјесништва: архијерејски намјесник протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, јеромонах Макарије игуман манастира Савина, и свештеници Владан Пантелић и Живан Вукојевић.

Ријечима литургијске бесједе сабранима се обратио јеромонах Макарије, савински игуман који је подсјетио да се Крст Светога Саве чува се у манастиру Савина још од древних времена од кад је основана наша Црква. Он је казао да су сви носећи крст Светога Саве пошли овим степеништем од манастира према Цркви Светог Саве са вером и да је то важно јер идући успоном ка Светоме Сави могло је свашта да се догоди.Човјек је у размишљању хоће ли моћи уз брдо, да ли је тешко. Неко ће се уморити, неко ће се зауставити…:

„Али други иду поред њега и ако је неко стао да нешто види што му се учинило интересантнијим него да иде за Светим  Савом, други ће га пробудити, као браћа, и рећи: Хајде идемо горе, немој да стојиш и губиш време! Идемо горе за Светим Савом, то нам је једини пут! А Свети Сава је тамо горе на врху, тамо гдје је сунце и светлост. Тамо где је Христос ту је Свети Сава, немојте га тражити у мраку шуме и мраку страсти људских.“

Након тога је, традиционално, на цјеливање вјерном народу из ризнице Савинског манастира изнијет Крст Светог Саве.

У славу и част Светог Саве небеског покровитеља цркве на Савини пререзан је славски колач а потом је изведен пригодан програм.

Слободанка Грдинић

NOVI TV: Изношење Kрста Светог Саве на Савини

 

Pin It on Pinterest

Share This