Select Page

Светосавска академија која је под покровитељством Православне црквене општине Бар организована у великој сали Културног центра на Тополици започела је тропаром Светом Сави који је извео хор при Саборном храму Светог Јована Владимира, под вођством професорице и диригента Маје Басарб.

Након што је поздравно слово изговорио протојереј-ставрофор Слободан Зековић, о Светом Сави и значају који светитељ има у Црној Гори говорио је уважени професор и историчар са Цетиња господин Предраг Вукић.

На бину је поново изашао хор и из свог богатог репертоара отпјевао двије пјесме: „Молбе Светом Сави“ и „Српска слава“. Млади барски ствараоци, виолинијски трио, Сара Ковачевић, Ана Николоска и Вук Мастиловић, у класи професора Ватрослава Симића, одсвирали су „Адађо“ од Волфганга Амадеуса Моцарта, први став.

Пјевачка група „Дарови Светог Јована Владимира“ отпјевала је двије пјесме, по једну из Србије и Црне Горе: „Да сам извор вода ладна“ и „Ком планина“. На бину је послије њих изашао млади састав КУД „Свети Јован Владимир“ који се представио игром из Црне Горе.

Дјечији хор, кији води професор Александар Саша Басараб, отпјевао је двије композиције: „На Светога Саву“ и „Дјело Светог Саве“.  Дужност свих Срба, гдје били да били, дужност је света, и мила, и радосна, да покажу љубав своју према своме духовноме оцу, светитељу Сави. У ту част, дјеца православне вјеронауке извела су игроказ по пјесми о Светоме Сави.

На крају Светосавске академије сви учесници заједно су отпјевали химну Светом Сави.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This