Izaberite stranicu

Дана 25. јануара Архиепископ городницки Александар саслуживао је у Варшави с Његовим блаженством Митрополитом Савом, поглаварем Пољске православне цркве, свечану литургију у варшавском Саборном храму Свете Марије Магдалине, саопштава званични сајт Пољске православне цркве.

Пољаци, као и Руси, 25. јануара празнују Светог Саву Архиепископа српског. За Пољску цркву то је посебан празник јер вјерници тога дана прослављају имендан свога поглавара – Његовог блаженства Митрополита Саве.

У богослужењу је учествовао велики број архијереја Пољске цркве, али Митрополит Сава је посебно истакао присуство гости из Украјине и Чешке – Архиепископа Александра (Городницког), викара Кијевске епархије УПЦ и Епископа шумперског Исаије, архијереја Цркве Чешких земаља и Словачке.

Послије завршетка Литургије, Његово блаженство Митрополит Сава захвалио је свима присутнима на молитвама и честиткама. А јерарсима из Украјине и Чешке изразио је своју подршку: «Заједничка прослава Божанске литургије јесте практична демонстрација и учвршћивање општеправославног јединства, које је и те како сада потребно нашем православљу».

Да подсјетимо, Пољска православна црква одбила је предлог Фанара да призна ПЦУ.

Извор: СПЖ

 

Pin It on Pinterest

Share This