Izaberite stranicu

Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ одабрало је најбоље радове на литерарном конкурсу чија је овогодишња тема била „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави“ а просвјетним радницима Чеди Вукићевић и Саву Радановићу додијељене су награде за животно дјело.

Међу ученицима који су заслужили похвале за прозни рад је Которанин Никола Ковач из Основне школе „Народни херој Саво Илић“, док су у области поезије треће мјесто подијелиле Николина Николић и Маре Јаблан, обје из ове добротске школе.

Литерарни радови су пристигли из основних школа „Орјенски батаљон“ и „Илија Кишић“ из Херцег Новог и „Народни херој Саво Илић“ и „Његош“ из Котора.

Ученици су послали прозне и поетске радове које је у одвојеним конкуренцијама врједновао трочлани жири, у истом саставу као и прошле године: Никола Маловић, Снежана Вукићевић-Чворо и Шпиро Живковић.

Жири није имао лак задатак јер је ове године већи број радова који се истичу својим квалитетом. У категорији прозних радова, по оцијени жирија, издваја се шест сјајних радова. Зато ће ове године, умјесто награда за прво, друго и треће мјесто у прозним радовима, бити додјељено шест равноправних похвала са наградама. Млади писци показали су добро познавање историјских чињеница о животу Светог Саве, а неки од њих и склоност лирици, лијепим дескрипцијама и изузетним надахнућима. Ученици, који су заслужили овогодишље похвале, по својим прозним радовима, су: Милош Богдановић и Милица Радуловић, из Основне школе „Илија Кишић“ из Зеленике, Немања Мотика и Теодора Смољан, из Основне школе „Орјенски батаљон“, Никола Ковач из Основне школе „Народни херој Саво Илић“ из Доброте и Софија Вујичић и Основне школе „Илија Кишић“.

Поетских радова је стигло мање него прозних, а међу њима се посебно истиче пјесма Мине Никовић, ученице Основне „Илија Кишић“, којој с правом припада прво мјесто и рад Наталије Злоковић из ОШ „Илија Кишић“, чија пјесма је вриједнована као друга. Треће мјесто дијеле: Николина Николић и Маре Јаблан, обје из Основне школе „Народни херој Саво Илић“ из Доброте.

За животно дјело, дугогодишњи рад у просвјети, СПКД „Просвјета“ додјељује награде, учитељици Чеди Вукићевић (рођена 1923. године, дуго година учитељица у школи „Милан Вуковић“) и учитељу Саву Радановићу (рођен 1947. у Пријевору, почео да ради као учитељ 1968. у школи „Дашо Павичић“, а пензионисан 30.12.2011. као учитељ у подручном одјељењу школе у Суторини).

Додјела награда биће уприличена на Савиндан, 27. јануара, у дворани „Парк“ на свечаној академији поводом Савиндана, која је заказана за 19 сати“ – саопштили су из СПКД „Просвјета“.

 Извор: Радио Котор

Pin It on Pinterest

Share This