Izaberite stranicu

Један од првих подухвата који је предузео Његово Блаженство архиепископ Тиране и све Албаније Анастасије када је ступио на престо 1992. године, био је изградња солидне инфраструктуре за медицинску негу и лечење Албанаца, православних и неправославних.

Године 1994.  архиепископ Анастасије основао је прву православну клинику у Тирани „Свети јеванђелист Лука“. Клиника је 1999. године претворена у најсавременији Православни дијагностички центар Евангелизмос.

Од тада је прегледано више од 1.5 милиона људи, без обзира на религијску или националну припадност, што значи да је месечно примано око 6.000 људи.

Услуге високог нивоа нуде се у 24 специјалистичке области у добро опремљеним лабораторијама како би се осигурало да медицински третман одговара међународним стандардима. Године 2000. један хирург, иначе амерички генерал, отворио је амбуланту за хируршке интервенције у оквиру Медицинског центра са потпуно опремљеном оперативном салом, првом те врсте у Албанији.

Постоје клинике и у другим градовима и мобилне зубне амбуланте које нуде услуге углавномд деци у селима и градовима. Такође постоје програми за хигијену жена и превенцију канцера, посебно у сеоским крајевима.

Црква такође руководи домом за старе, отворен је у Тирани 19. марта, као и и један број народних кухиња и  добротвнорних организација.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This