Izaberite stranicu

Часопис „Музика класика“ доделио је Међународном фестивалу средњовековне музике у Призрену „МЕДИМУС“ награду за најбољи фестивал од регионалног значаја у 2018. години.

Фестивал „МЕДИМУС“ организују Друштво пријатеља манастира „Свети Архангели“ код Призрена, Дом културе „Грачаница“ и Фондација „Свети Архангели“.

Фестивал је најзнајчајнија манифестација из области музичких уметности у протеклом периоду у Призрену и одржава се у изузетном амбијенту атријума Цркве Светог Спаса крајем августа.

Фестивал има за циљ да представи српско и европско средњовековно музичко наслеђе у граду где су настале неке од наших најлепших композиција и где се особито неговала песма и музичка култура.

“То је велико признање за нас и свакако ће бити подстрек за оно што радимо. Једноставно, протеклих година смо успели, надам се, да оставимо неки траг у тој сфери и онда је ово нека сатисфакција,” каже за РТВ Ким Бојан Бабић из Друштва пријатеља „Свети Архангели“.

Додаје да фестивал има посебан значај јер окупља Призренце и оне који су били приморани да напусте овај град, али и у њега доводи и људе из енклава.

Из Дома културе Грачаница поручују да је награда изузетно важна и подстицајна.

„Дом културе Грачаница овим фестивалом оживљава, условно речено, филозофију културног пункта или тачке у којој стваралац елитне културе може наћи подстицај за своје стварање, може бити сведок и критички коректор савременог тренутка. У складу са овом идејом ми смо оживели две културне тачке у Призрену и Приштини и они функционишу као културни центри тих, фактички за српску културу несталих градова. Поред овог фестивала организујемо и ликовну колонију ‘Јесен у Призрену’, књижевне програме, пројекције филмова,“ рекао је за РТВ Ким Жарко Миленковић, уредник књижевних програма Дома културе.

Између осталих у различитим категоријама добитници награда су још и Симфонијски оркестар РТС-а под управом маестра Бојана Суђића, Дејан Млађеновић, Музиколошки институт САНУ, Фестивал Београдске музичке свечаности и други. Часопис ‘Музика класика’ додељује ове награде од 2010. године када је и изашао први број, а осмишљена је као признање домаћим уметницима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији допринос домаћој музичкој сцени.

Бојан Бабић каже да ће и ове године на МЕДИМУС-у бити значајна имена извођача.

“Имаћемо ‘Ансамбл Ренесанс’ који ће обележити њихов јубилеј 55 година рада, имаћемо ансамбл из Словеније, из Грчке. За неких двадесетак дана ћемо имати тачне информације у вези са учесницима, али ће свакако то бити квалитетни и интересантни извођачи,” казао је Бабић.

Фестивал „МЕДИМУС“ подржава Канцеларија за Косово и Метохију, Епархија рашко призренска и Манастир Светих Архангела.

Извор. Коссев

Фото: Дом културе

Pin It on Pinterest

Share This