Izaberite stranicu

Пред Цетињским манастиром данас је обављено традиционално саборно налагање бадњака.

По устаљеној традицији, прво су бадњаке донијели представници племена Бајице – Мартиновићи и Бориловићи, а онда и представници оосталих нахија, племена и мјеста Црне Горе.

Бадњаке је благосиљао и освештао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење викарног Епископа диоклијског г. Методија и свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске.

У име племена Бајице сабране је поздравио Горан Мартиновић ријечима да испред Цетињског манастира шаље поруку мира, здравља среће и весеља.

„Част ми је да испред племена Бајица ову вишевјековну традицију налагања бадњака подијелимо заједно, да нам ове године крене све на боље, да будете усредсређени на ближње своје, да праштате и волите. Да нас овај пламен спаја, да у људима владају мир и добро, а у срцима радост благих дана који су пред нама“, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је, честитајући Бадње вече и поздрављајући сабране традиционалним поздравом „Мир Божји – Христос се роди“, рекао да то ради у име Господа мира. љубави, богољубља и братољубља.

„Ово свето мјесто је вјековима свједочанство богољубља и братољубља. Оно је то и данас и тако ће бити до краја свијета и вијека“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да на првом мјесту жели да поздрави дјецу.

„Сви смо ми Божја дјеца, али посебно Христос Господ воли дјечицу своју. И рекао је у Јеванђељу: Пустите дјецу да долазе к мени, јер таквих је Царство небеско. Најмилија бића на земљи Богомладенцу Христу су дјеца. А најљепше дијете између синова људских јесте управо он.“, нагласио је Владика.

Владика је поздравио присутне Староцрногорце и Бокеље који су донијели маслинов бадњак који је, како је рекао, најближи Христу.

„Дрво маслиново је символ мира, побједе добра над злом, бесмртности над смртношћу.

„Радује ме да су овдје и остали, Брђани – Кучи, Пипери, Бјелопавлићи, Братоножићи, Морачани, Ровчани, Васојевићи. Овдје су и Бањани и наши Дурмиторци из оне старе Херцеговине… Сва Црна Гора се данас сабрала око ћивота Свцетога Петра Цетињскога, као што се сабирала и кроз вјекове“, казао је Владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је поздравио и присутну браћу Русе.

„Ево их, и они стигли да донесу бадњак“, рекао је Владика уз аплауз сабраног народа.

Додао јер да су присутни и вјерници из Парагваја и Аргентине.

„Наша Црква проширила је своју мисију преко Митрополије црногорско-приморске и на Латинску Америку. Тамо је наш Владика Кирило (Бојовић), у Буенос Аиресу. Користимо прилику да поздравимо и њега и све наше исељенике одавде, и све који припадају сада нашој епархији, из Гватемале, а тамо је наша мати Инес, Гватемалка која припада нашој епархији и нашој Цркви Божјој. Призвани су сви народи да буду чланови Цркве Божије“, нагласио је Владика Амфилохије.

Поручио је да Црква Божија не дијели народе.

„Сви су у њој једно у Христу Исусу. То је Црква Христова. То је љубав Божја која се излила кроз рођење Богомладенца на све људе и земаљске народе. Бог се јавио преко рођења у Витлејему као вјечна љубав и позвао свако људско биће на љубав“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Биолошки народи, казао је Владика Амфилохије, данас имају ове а сјутра оне државе и границе.

„А Божји народ је безграничан. Један Бог, који је срце тога народа, је безграниочан и Он даје свом народу тајну безграничности и вјечности, непролазности и бесмртности, тајну побједе живота вјечнога над смрћу и пролазношћу“, нагласио је он.

Митрополит Амфилохије је Златним ликом Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског одликовао Црквени хор „Свети новомученик Станко“ из Никшића, на челу с хоровођом Ленком Дурутовић за благословени двадесетпетогодишњи труд и старање за благољепије богослужења у дому Господњем.

Приређен је свечани празнични програм у којем су поред хора „Свети новомученик Станко“, учествовали и цетињски дјечији хор Светог Мардарија Љешанског и Либертивилског, дјеца с вјеронауке при Цетињском манастиру и народни гуслари Жељко Бугарин и Драгомир Перовић.

Чланице цетињског Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“ припремиле су за сабрани народ послужење.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

Видео: Острог Тв Студио

Видео: Острог Тв Студио

Pin It on Pinterest

Share This