Izaberite stranicu

Ванредно заседање Светог Синода Украјинске Православне Цркве одржано је 17. децембра 2018. године под председавањем Његовог Блаженства Mитрополита кијевског и све Украјине Онуфрија у Успенској Кијево-печерској лаври. На заседању су разматрана питања везана за изазове са којима се суочава Украјинска Православна Црква. Донето је мишљење о сабрању одржаном 15. децембра 2018. године који су његови организатори представили као „сабор уједињења“.

Синод је упутио позив архипастирима, пастирима, монаштву и верницима, наглашавајући посебно да је нова структура, чије је стварање објављено на „сабору“, настала као резултат удруживања двеју неканонских структура – „Украјинске Аутокефалне Православне Цркве“ и  „Кијевске Патријаршије“.

-Из овог разлога ово сабрање је удруживање расколника и нема никакве везе са Украјинском Православном Црквом, наводи се у саопштењу. -За нашу Цркву, у ствари, ништа се није променило, пошто су расколници остали у расколу, а Украјинска Православна Црква остаје истинска Хришћанска Црква у Украјини. Нико на свету не доводи у питање ваљаност епископских и свештеничких рукополагања свештенства Украјинске Православне Цркве и благодатног дејства светих тајни савршаваних у нашој Цркви, што није случај са новонасталом структуром.

Синод је навео да учешће у том сабрању двојице архијереја у Украјинској Православној Цркви – Митрополита Винице и Бара Симеона и Митрополита перејаславско-хмелницког и вишневског Алекандра – представља ступање у раскол, грубо кршење архијерејске заклетве, одлука Сабора епископа Украјинске Православне Цркве од 13. новембра 2018. године и одлука Светог Синода Украјинске Православне Цркве од 7. децембра 2018. године године.

Одлуком Синода митрополит Симеон је разрешен управљања Епархијом виничком и забрањено му свештенослужење. Такође је забрањено свештенослужење и збачен је са места викарнког епископа Кијевске Митрополије Митрополит перејаславско-хмелницки и вишневски Александар. Истакнуто је да се евхаристијско општење с њима од сада прекида.

Синод је донео одговарајуће одлуке у вези са оним свештеницима и ђаконима који су учествовали у „сабору“ 15. децембра 2018/. године.

Архиепископ бородјански Варсонофије постављен је на катедру Винице. Такође је изабран нови викарни епископ Кијевке Митрополије: Епископ перејаславско-хмелницки и вишневски биће клирик Кијевске епархије архимандрит Диониије (Пилипчук).

Поред тога, Синод УПЦ изабрао је сабрата Кијевско-печерске Лавре, архимандрита Андру (Василасхко) за Епископа петропавловског, викарног епископа Дњепропетровске епархије.

У  својој посланици верним чедима Украјинске Православне Цркве, Синод је захвалио епископима, свештенству, монаштву и мирјанима на њиховој чврстини, и позвао их да се моле за оне који су упали у раскол, просећи од Господа да их уразуми и подари им снаге да се врате у крило Православне Цркве.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This