Izaberite stranicu

Патријарх московски и све Русије Кирил упозорио је у писму предстојатеље помјесних Православних цркава да након “аутокефалног” сабора у Кијеву, одржаног 15. децембра “наступа вријеме када даље ћутање није могуће”, јер се ради о изазову за читав православни свијет.

“Увјерен сам да се у наше вријеме не ради о сукобу интереса Московске и Цариградске патријаршије, како неки покушавају да то представе, него о нечему много опаснијем: о дубоком размимоилажењу предстојатеља и јерараха свете Константинопољске цркве с православном канонском традицијом и светоотачком еклисиологијом. Наступа вријеме када даље ћутање постаје немогуће, због тога што то што се дешава пред нашим очима постаје изазов читавом православном свијету. Нема никакве сумње да украјински сценарио у будућности може бити реализован у односу на било коју помјесну Цркву”, стоји у писму.

Патријарх Кирил обратио се престојатељима помјесних Православних цркава “с позивом да не признају резултате протеклог безаконог расколничког зборишта у Кијеву, као и да подигну свој ауторитетни глас и учине све што је у њиховој моћи, да би зауставили штетна дејства за православље”, саопштава званични сајт Московске патријаршије.

Извор: РИА Новости

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This