Izaberite stranicu

Због раскола који је својим дјеловањем изазвао у Украјини, шамар Светог Николе на Првом васељенском сабору Арију, данас би заслужио васељенски патријарх Вартоломеј, поручио је парох которски, намјесник бококотрски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, преноси сајт www.spckotor.com.

У препуној цркви Светог Николе, уз причешће бројних вјерника и пјевање хора Српског пјевачког друштва Јединство Котор 1839, данас је прослављен Светац – заштитник помораца и путника, уједно и храмовска слава которског храма.

“Свети Никола је испунио Закон Божји и све оно што би свако од нас требао да испуни. Међутим, он је урадио и више од тога и зато је зарадио и поштовање и љубав народа. Епископ Мири Ликијској био је човјек без формалног образовања, али високоуман и учесник Првог васељенског сабора, гдје се сукобио са Аријем безбожником, врло образованим, али јеретиком”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Истакавши да је Свети Никола учествовао у обарању Аријеве јереси, назначио је и да нам је  он данас примјер како се у овом времену чува вјера у изворном, чистом облику.

“Оно што је урадио васељенски патријарх, умијешавши се и поред свих савјета са стране,  направивши раскол у Украјини, заслужује шамар као што га је заслужио Арије на Првом васељенском сабору од Светог Николе”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Он је данашњи празник честитао свим поморцима, али и свима који то нису.

“Јер, данас смо сви на мору живот на којем нас свакодневну ударају таласи, али које  савладавамо уз помоћ Светог Николе”, казао је Кривокапић.

По старом обичају, у прву недјељу по Никољдану, послије литургије, служиће се помен ктиторима, приложницима и добротворима цркве Св. Николе и свих осталих которских цркава.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This