Izaberite stranicu

Митрополит волоколамски Иларион дао је изјаву за портал „Исус“ поводом тзв. сабора уједињења у Украјини. Митрополит најпре цитира 1. стих 1. псалма који гласи „Благо човеку који не иде на веће безбожничко и на путу грешничком не стоји…“ и истиче да речи псалмопојца ни данас нису изгубиле релевантност.

Од 90 архијереја Украјинске Православне Цркве, њих 88 су се уздржали од учешћа у „сабору уједињења“ чији је циљ разарање канонске Цркве и стварање на њеном месту неке врсте нове црквене структуре са јаким степеном зависности од Цариградске Патријаршије. А само њих двојица су отишла на „веће безбожничко“.

У историји Цркве било је васељенских сабора, а било је и помесних. Било је сабора који су у историји остали забележени као „разбојнички“. Наравно, нису имали такво име у време када су држани. И по изгледу и саставу учесника нису се могли разликовати од истинских сабора. Али је Црква пост фактум одбацила њихове одлуке, анатемисала учеснике, а тим скуповима придала назив „разбојнички“ или нека друга погрдна имена.

Тако се, рецимо, догодило са сабором 449. године. Учествовало је 127 епископа, али две године касније осуђен је на Четвртом васељенском сабору као разбојнички, а међу епископима који су потписали ову осуду било је и оних који су учествовали у том разбојничком сабору.

Фераро-Флорентински сабор из 1439. године имао је сличну судбину; на њему је цариградски патријарх потписао унију са Римом, а само три године касније су патријарси Александрије, Антиохије и Јерусалима окарактерисали овај сабор као „прљав“, „антиканонски и „тирански“. После тога, и цариградски патријарх је морао да се одрекне тог сабора. Али током боравка у унији успео је да обави један важан чин – да у Кијеву створи митрополију, одвојену од Москве. Ова митрополија је постојала око 200 година, а 1686. године поново се ујединила са Руском Црквом, која је до тада имала општепризнати статус Патријаршије.

Умесно је присетити се и обновитељног „сабора“ из 1923. године, који је одржан у Москви под будним очима ГПУ и уз његову директну подршку. „Сабор“ је био сазван да би ликвидирао канонску Цркву, на чијем челу је био свети патријарх Тихон, и на њеном месту створити нову црквену структуру. „Сабор“ је био веома „репрезентативан“: према извештају функционера при ГПУ Е.А. Тучкова, који се старао око његовог провођења, присуствовало је око 500 људи, међу којима и 67 архијереја. За почасног председника сабора изабран је „митрополит московски“ Антонин Грановски, а за председника „митрополит сибирски“  Петар Блинов. Обојица су били лажни архијереји и у расколу. Константинопољска Патријаршија у лицу свог представника архимандрита Василија (Димопуло) подржавала је овај лажни сабор.

Оно што се данас дешава у Кијеву занимљиво подсећа на оно што се десило пре 95 година у Москви. И тамо, и овде  је изражена подршка Цариграду. И тамо, и овде – активна подршка државне власти. И тамо, а и овде –  надзорници власти (тамо је био Тучков, овде је Павленко). Али сада, из Константинопоља није стигао архимандрит него митрополит, а уместо ГПУ делује СБУ (Служба украјинске безбедности), која је покушала осигурати присуство неких архијереја. Један је чак киднапован и присилно доведен у Кијев, но још увек није изашао на „веће безбожничко“

Наравно, учешће двојице епископа из канонске Цркве у догађају чији је циљ разарање, не може а да нас не узнемирава. Али не заборавимо да је међу 12 апостола био један Јуда. А да је било 90 апостола, човек би очекивао да ће бити 6 или 7 Јуда, а не два.

Импресивне су фотографије са „сабора“. Филарет Денисенко, који је недавно изјавио да је био и да ће остати патријарх до смрти, седи без патријарашке пане, па и без клобука, голе главе. Остали су у скуфијама. Као да се не одржава сабор, него је нека врста тајног окупљања. Један од канонских архијереја стигао је у љубичастом подраснику прекривеним перелином. Екстравагантност облачења само наглашава несумњиво нелегитиман карактер сабрања.

Ниједна помесна Црква није упутила поздрав овом скупу, јер нико није подржао радње Патријарха Вартоломеја током припремног периода. Ујутру су украјински медији објавили информацију о доласку у Кијев лично Птријарха Вартоломеја, а поподне ову информацију је одбацио Фанар.

Извор: Московска Патријаршија (с руског протођакон Радомир Ракић)

Pin It on Pinterest

Share This