Izaberite stranicu

Светом литургијом која је јутрос служена у Храму Победоносца Георгија, прослављено је увођење Пресвете Дјеве Марије у Храм Божији – Њено Пречасно Ваведење.

Празничним сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење свештенства овог светог храма: протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом молитвено су праћени верним народом, одговарали појци овог Светог храма.

Потом се вернима словом поуке, обратио, началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић – говорећи о Богородитељима, Јоакиму и Ани и о њиховој чежњи коју су гајили читавог живота.

,,Недостатак детета, који се у тадашњем Израиљу сматрао за казну – овај брачни пар је тешко подносио “ казао је прота Кљајевић, рекавши да су се Богородитељи стога заветовали да ће свој пород, уколико га добију – посветити Богу.

,,Једног дана Бог им је услишио сузама заливену молитву – давши им кћер којој су дали име Марија “ казао је отац, додавши да су обећање које су дали, испунили, и довели у Јерусалимски храм, давши је на васпитавање, првосвештеницима храма.

,,Увевши је у храм и то у његов најсветији део, Светињу над Светињама – она је тима посвећена Богу, од кога је и била испрошена ” истакао је прота.

Појаснио је да је у овом храму постојала школа у којој се изучавао закон Божији, међутим да се Она понајпре истицала низом врлина од којих је Њена смиреност била најуочљивија – због које је и била најдостојнија да буде изабрана да постане сасуд Божији – Мати по телу, Господа нашега Исуса Христа.

Стога су деца коју имамо, како је казао отац Милета, у првом реду Божија а не наша – јер их и сам Господ позива, говорећи: Пустите дјецу мени и не браните им, јер је таквих Царство Небеско

 ,,Многи се родитељи оглушују о ове Христове речи. Мали је број њих који доводе децу у храмове Божије, како би се оспособили за борбу са свим недаћама и проблемима у животу” казао је, подвукавши да су нека од њих данас по кафићима, забављајући се разним штетним забавама по душу и тело.

,,Последица немања адекватне духовне хране, доводи их у опасност да се обраћају гатарама, видовњацима и проповедницима лажних истина, где уништавају душе своје.”

Отац је овом приликом позвао све родитеље, баке и деке да пусте децу Христу, да би их Црква ојачала и тиме помогла у суочавању са свим проблемима живота који им доноси.

Поводом најновијих дешавања на КИМ, и елементарне угрожености нашег народа – несташице основних животних намирница,  прота Кљајевић је позвао верни народ да сви прикупимо средства у новцу и основним конзервираним животним намирницама за потребе народних кухиња Епархије рашко-призренске и косовско- метохијске.

На самоме крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа, отац Милета Кљајевић је позвао верне да са радошћу довршимо овај пост, остављајући у срцима својим места за долазак Богомладенца Исуса Христа и Његово чудесно Рођење од Пресвете Дјеве Марије.

Причестивши верни народ, заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у црквеној гостопримници овог  храма.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This