Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије најавио је да ће у манастиру Стањевићи у Будви, ако Бог да, идуће године почети са радом Православна академија за богословље и ликовну умјетност.

Високопреосвећени је ову радосну вијест подијелио са вјероучитељима Митрополије црногорско-приморске који су се данас, 1. децембра, сабрали у манастиру Стањевићи код Будве.

Сабор вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске почео је јутрос Светом архијерејском литургијом коју је служио Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством у току које је у чтеца произвео Крста Станишића.

Благословећи сабрање вјероучитеља, владика Амфилохије је истакао да су Стањевићи као и вјероучитељи који су се данас сабрали у овој светињи, свједоци вјечнога Царства Божијега:

“Ви, вјеручитељи, свједоци сте, проповједници управо велике светиње непролазног људског достојанства у тајни Царства Божијег, тајни Бога Оца и Сина и Духа Светога кроз вјеру, наду, љубав, кроз Свето Тројство којим човјек треба да живи на земљи да би се припремао, не за смрт и ништавило, него да побиједи смрт.”

Владика је истакао да вјера, идеологија, закон који не побјеђује смрт није за човјека као вјечно и непролазно биће, већ да је за човјека само она сила Божија и вјера која побјеђује смрт и припрема људско биће за Царство Божје. Нагласио је да је сваки човјек, народ, призван да постане члан вјечне Божје заједнице која јесте света Црква Божја.

У литургијском обраћању Високопреовећени је подсјетио на ријечи Светог апостола Павла да је Аврам праотац и отац вјерних, да је вјера основа свега чему се надамо, као и да је вјера провјера невидљивих ствари.

“Тајна вјечнога живота Царства небескога симболички се први пут јавила и открила управо праоацу Авраму у виду три Ангела који су га посјетили. Света Тројица се једино тако и слика, симболички у виду три Ангела. А оно што се открило тајанствено Светоме Авраму, то је оно што се откривало дубински, егзистенцијално од настанка свијета до створења човјековог, када се откривала тајна Бога Оца, творца неба и земље.”

Појаснио је Митрополит да се онда кроз откривења Божија преко Светих пророка, све до Светог Јована Крститеља и Претече, открива и Друго лице Пресвете Тројице, ријеч Божја вјечна и непрелазна, кроз коју је све постало што је постало, по ријечима апостола Јована, све до Његовог рођења:

“Његовим рођењем, животом са нама и међу нама, Његовим оваплоћењем, распећем, смрћу, Његовим васкрсењем и вазнесењем открила се тајна Другог лица Пресвете Тројице – онога другог Ангела који се јавио Авраму,  да би Он јединородни Син Божји, прије свих вјекова рођен од Бога Оца и у времену рођеног од Духа Светога и Пресвете Дјеве, открио тајну Духа Светога обећаваши: Нећу вас оставити саме кад Ја одем из овога свијета, него ћу вам послати Духа утјешитеља који ће вас увести у сваку истину.”

Подсјетивши да се тај Дух Свети животворни јавио на Гори Сионској у виду огњених језика појединачно на све сабране, владика је објаснио да се ту открива Света тајна:

“Царство небеско је унутра у вама, и то је она Света тајна Божја, Тајна Оца и Сина и Духа Светога – Бога љубави, тајна која се дарује сваком људском бићу и сви су призвани да приме у себе Свету тајну крштењем у име Оца и Сина и Духа Светога и Светим миропомазањем, примањем печата Духа Светога.”

Митрополит је казао да оно што се догађало са Светим пророцима, што се догодило са самим Господом, који се крстио у Јордану кад се открила тајна Његовог и нашега Бога Оца и кад се открила тајна Духа Светога у виду голуба, то је оно што се открило Њиме, Њиховим присуством:

“Кроз Њега као човјека открива се вјечна тајна Свете Тројице: Ко види Мене, види Оца. И он је тај који дарује и Духа Светога. У тој Тројичној тајни: Бога Оца и Сина и Духа Светога скривена је сва тајна неизрециве Божанске творевине. По тој тајни обликован је и човјек створен по лику и подобију Божјем. Та тајна, Светотројичин печат је у човјеку, људском уму и разуму, души, тијелу, у свему што постоји је тај свети печат Свете Тројице.”

Говорећи о манастиру Стањевићи који је посвећен Светој Тројици, а чија је обнова недавно прослављена, Митрополит је казао да се кроз ових седам стотина година, Света Тројица, светиња Божја открила и јавила безбројним душама, а међу њима и Светом Петру Првоме и Св. Петру Другом Ловћенском Тајновидцу.

Истакао је да се некада имао утисак да ће нестати Стањевићи и то Свето сабрање. Међутим, подсјетио је, да оно што је Божије је неуништиво и увијек се изнова обнавља управо том светом аврамовском вјером, присуством живога Бога и дејством Духа Његовога Светога и онима који су вјерни Светој Тројици.

Митрополит је подијелио утисак да је долазећи овдје данас и налазећи се у овоме храму видио да је заиста Божије чудо нашега времена да она пустиња, која је то била не тако давно деведесетих година, процвјетала благодарећи труду и подвигу почевши од оца Димитрија, настављајући са оцемЈефремом и братијом, као и будванске општине и многих других.

Пожелио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије да се као што се обновила ова светиња обнове и све душе које живе у Црној Гори:

“У знаку обнове Светотројичине – стањевићке светиње, дај Боже да буде обнова свеукупног нашег народа, посебно народа који живи у Црној Гори, без обзира коме се и како опредјељује и чему се клања, да се врати истинској, изворној вјери Аврама, Исака и Јакова, вјери отаца наших, да се врати вјери Светога Петра Цетињског и да закони и савремени законодавци дишу и стварају на начин као што је стварао и дисао Свети Петар Цетињски. Његово законик који је овдје писао и сво законодавство Црне Горе овдје се родило, овдје је започело и почиње: У име Оца и Сина и Духа Светога.”

Протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо: Ваши резултати су познат и шире од Црне Горе

Након Свете литургије, под предсједавањем Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, у манастиру Стањевићи настављен је Сабор вјероучитеља Митрополије на којем је Архиепископију београдско-карловачку представљао протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, предсједник Одбора за вјерску наставу АЕМ.

Сабор је поздравио координатор Катихетског одбора Митрополије, протојереј Мирчета Шљиванчанин, који је истакао да ово сабрање има за циљ сагледавање стања у вјеронауци и препоруке Катихетског одбора за будућу наставу, и наравно, размјену искуства, а све у циљу побољшања саме наставе.

Вјероучитељи су имали посебну част и радост да чују ријечи поуке Митрополита Амфилохија и уваженог професора Драгомира Санда.

Митрополит је казао да је велики број вјероучитеља у малој Црној Гори добар знак у временима у којима живимо, а у којима се обнавља истина Божија и тврда православна вјера, вјерност Богу Оцу и Сину и Духу Светоме – Богу љубави, који је свједок вјечнога људскога достојанства и смисла живота и свијета. Обнављају се и свједоци Божије истине а потврда тога је ово сабрање.

Митрополит је истакао да су вјероучитељи призвани, да буду свједоци велике спасоносне истине за судбину свијета и човјечанства, свједоци, али не само ријечју, већ и својим дијелима и животом, сагласно Јеванђељу:

“Да би научили друге како да вјерују и како да живе, морамо сами да се потрудимо да будемо свједоци и ријечима, али и свједоци својим животом и дијелима. Такви су били прави истински вјероучитељи кроз историју од апостола светих. Они су мученички пострадали. Крвљу својом посвједочили су своју вјеру и вјерност Пресветој Тројици на Христолик начин, онако како је Христос посвједочио Своју вјерност човјеку, свијету – Својој творевини, жртвовавши Себе распећем и смрћу. На то су призвани и сви они који су Његови.”

Професор Драгомир Сандо је у свом обраћању подсјетио на древну изреку: “Учећи себе, учимо и друге, а учећи друге учимо и себе”, истичући да она може потпуно да се примјени у нашој православној хришћанској Цркви.

Посебну радост је исказао сабрањем у овој светињи у којој је први пут, наглашавајући да је доживљава као посебно откровење. Професор је казао да не само да је процвјетала ова пустиња, него су и остали  манастири у Митрополији доживјели своје преображење у градитељству, а самим тим и храмови и остале светиње. Он је нагласио да поред њих, као нешто што се подразумјева као услов живе Цркве, свештенство и монаштво Митрополије је доживјело живи преображај и по броју, а још више по свом квалитету.

Истакао је да вјероучитељи који су отишли по завршетку Православног богословског факултета Универзитета у Београду нису отишли у непознато, да су овдје и он лично прати њихов рад и труд и похваљује га:

“Радите у ванредним околностима и морам да вам одам благодарност и у неку руку и чуђење. Нисте сами у том погледу. Наши сусрети и оно што чините у оквиру сабора вјеронауке на неки начин говори о вашем резултатима који су познат и шире од Црне Горе”, казао је протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо на Сабору вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске у Стањевићима.

 

Весна Девић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This