Izaberite stranicu

У препуној дворани „Парк“ у Херцег Новом синоћ је прослављена стогодишњица ослобођења овог града, када су Новљани дочекали, како је написао Мирко Комненовић “остварени сан мојег живота ослобођену Боку”.

Скуп је поздравио архијерејски намјесник протојереј ставрофор Момчило Кривокапић а испред Општине потпредсједница Данијела Ђуровић. Новљанима и гостима из Котора, Грбља, Подгорице и других градова пригодну бесједу одржао је историчар др Милан Гулић, сарадник Института за савремену историју из Београда и аутор књиге “Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату”.

Новљани су се подсјетили на историјске дане 6. и 7. новембра:

“Ка Боки се по наређењу савезничке команде почетком новембра 1918. кретала лијева колона Другог југословенског пука под командом потпуковника Светислава Симовића. Бока није ослобођена у борбама. Али то не значи да Боки није пријетила опасност. Италијански официри из Скадра кретали су се ка Боки, односно Херцег Новом гдје се у хотелу Бока налазила Команда ратне луке Котор. Зато је потпуковник Симовић журио прије своје јединице да спријечи Италијане у њиховој прљавој намјери. Шестог новембра поподне потпуковник Симовић са три италијанска официра и шест војника стигао је из Цетиња у Котор. Дочекан је од Которана са одушевљењем. Сутрадан су сви заједно требали отићи у Херцег Нови и преузети команду над Боком.

Међутим, Италијани су поранили и стигли у Херцег Нови раније. Потпуковник Симовић стигао је у луку Шквер. Дочекао га је општински начелник Јефто Гојковић који га је аутом кроз шпалир народа који је бацао цвјеће довезао до хотела Боке. У току ноћи 6/7. новембра дошло је до примопредаје дужности. Аустроугарски подмаршал Хоусек предао је команду над комплетном војском у Боки Народном вијећу. Овако је спријечено да Италија преузме команду над снагама у Боки. Народ који се окупио испед хотела Боке тражио је да српски командант изађе, јер ће у противном светина продрети у дворану. Томо Крстов Поповић описао је догађај који је услиједио по изласку из хотела:

По томе музика – ту пред аустријским официрима! – засвира српску химну коју народ саслуша побожно гологлав и сузнијем очима од радости. А бијаше около наоколо дивизијске зграде – хотел Бока – мноштво народа све прекрилино, да се од силнога свијета нигдје није могло приступити. Све ово изгледаше нам као сан, нипошто јава, нарочито гледајући, како се све ово, послије дојучерашње аустријске строгости, све врши пред аустријским официрима, који на глас српске химне стоје укочени, салутирајући по војнички са руком на сљепочници. У овом неисказаном одушевљењу омладина подиже на рукама потпуковника Симовића, те га у заносу раздрагани понесе тако около свега града“.

У програму свечане акдемије су учествовали хорови „Свети Василије Острошки“, Рождество“ и „Свети Сава“, КУД „Илија Кишић“, вокални солиста Душан Тадић и Милош Богдановић. Програм је водила Драгана Влаовић.

Академији, коју су организовале невладине организације „Српски соко“, „Карађорђе“, „Матица Боке”  „Просвјета”, Витешко друштво „Свети Стефан” и Друштво за архиве и повјесницу херцегновску, присуствовао је и Зоран Дојчиновић конзул Републике Србије у Херцег Новом.

Небојша Рашо

Pin It on Pinterest

Share This