Izaberite stranicu

Његово блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јован X и Његова светост Патријарх српски г. Иринеј посјетили су 15. октобра 2018. године Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Срећа се огледала у лицима свих који су тог лијепог октобарског дана дошли да буду учесници овог сабрања и узму благослов патријараха и преко њих „и свих патријараха антиохијских, од времена Светих апостола Петра и Павла који су утемељили Антиохијску Патријаршију, и свих наследника Светога Саве до наших времена.“

 

Благослов и радост ове посјете Храму који су освештали осморица првојерараха помјесних Православних Цркава на челу са патријарсима цариградским г. Вартоломејем, московским г. Кирилом и српским г. Иринејем, садржане су у ријечима домаћина Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија:

Ваше блаженство Патријарше велике Антиохије, Ваша светости Патријарше српски г. Иринеје, ево нас у Храму Христовог Васкрсења освећеног Вашим доласком, Вашим присуством и доношењем благодати Божје и благослова велике Антиохијске патријаршије.

Добро дошли међу овај народ и добро нам донијели те дивне благослове великих светиња православног Истока, и Јерусалима и Антиохије, и свих других светиња оних крајева гдје је Господ живио, гдје је разапет био и гдје је Васкрсао ради нас и нашега спасења. 

Радост домаћина, вјерног народа што су дио овог незаборавног догађаја, дијелио је и драги гост Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јован X:

Данас сам много срећан и радостан због благослова да будем са вама и оволиким народом. И кад у цркви Васкрсења, у којој се налазимо, кажемо „Христос васкрсе!“, то значи да смо ми деца васкрсења. Не плашимо се ни смрти ни мрака. Данас могу да кажем да се Антиохијска црква и Српска црква грле у овој цркви. 

 

Испраћај Патријараха антиохијског г. Јована X и српског г. Иринеја био је, као и дочек, пун обостране среће свих који су били учесници и свједоци посјете о којој ће говорити историја и будућа покољења.

 

Фото: Борис Мусић

Видео: Острог Тв Студио

Острог Тв Студио: Његово блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јован X и Његова светост Патријарх српски г. Иринеј у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици – 15.10.2018.љ.Г.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This